PRIRODNI RESURSI OTPADA.

Datum objave: 11. veljače, 2019.

Subotnja eko-patrola je počela vrlo ozbiljno. Na sredini stola su se nalazili različiti predmeti a oko njega skup malih znanstvenika, njih četvero najustrajnijih. Trebali su dokučiti od kojih prirodnih elemenata i tvari su nastali pojedini predmeti na stolu (karton, plastična boca, stiropor, staklena posuda…). Nakon toga gledali su etikete na svojim majicama. Osim što su saznali sastav svojih majica, upoznati su s činjenicom da odjeća može biti izrađena od životinjskih i biljnih sirovina, pa čak i od plastike, što ih je posebno iznenadilo.

Probleme i posljedice prekomjernog iskorištavanja prirodnih resursa, patrolaši su iskusili kroz dvije igre. Prvo su se susreli s problemom prekomjernog izlova. Potom su saznali sve o problemu prekomjernog iskorištavanja palminog ulja, koji je glavni sastojak njihovog najdražeg namaza NUTELLE, ali i mnogih drugih proizvoda. Nažalost, razvoj plantaža palminog ulja dovodi do krčenja šuma, što kao posljedicu ima izumiranje mnogih životinjskih vrsta koje žive u tim šumama (majmuni, tigrovi…).

Nakon igara, radionicu smo nastavili u znanstvenom tonu. Pokazali smo im primjere izuma inspiriranim prirodom, koji su ih potaknuli za kreiranje vlastitih izuma (šator za pse, vodna turbina od plastičnih žlica, sito od papira itd.).

Lijepo vrijeme nas je izvuklo vani u još jednu akciju čišćenja. Ali gdje? Odgovor na to pitanje patrolaši nisu znali. Dobili su kartice na kojima su se nalazile smjernice i točke puta koje su trebali pratiti, te kartu otoka Murtera gdje su trebali ucrtati svoj put. Dvije grupe su imale različiti put, ali odredišna točka je bila ista, plaža u Betini. Na navedenoj plaži smo prije točno tri mjeseca proveli akciju čišćenja i tako  započeli monitoring i analizu otpada na ovoj plaži. Ponosni možemo konstatirati da je količina pronađenog otpada od prošlog puta značajno manja.

Do sljedećeg puta, lijep pozdrav uz eko poruku: „Zemlju nismo naslijedili od djedova, već posudili od unuka!“

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island