Buđenje prirode.

Datum objave: 4. ožujka, 2019.

Stiže proljeće a s njim i lijepo vrijeme. Stoga će se naše eko-patrole sve više održavati u prirodi. Ovu subotu smo započeli s pokusom, uz pomoć kojeg smo saznali kako biljkama dođe voda na čak 30 m visine, usprkos činjenici da biljke za razliku od nas ljudi i životinja nemaju srce, odnosno pumpu koja potiskuje krv u sve organe.

Nakon pokusa, patrolaši su krenuli vani. Zadatak je bio uz pomoć karte doći do odredišta i na tom putu se reflektirati ne samo na buđenje prirode već i na buđenje stanovnika Murtera. Stoga su bilježili sve promijene u prirodi i okolišu, te pitali prolaznike da li su se počeli pripremati za nadolazeću sezonu i kako? Jedan od odgovora je bio: ‘Sve je spremno, lancuni su oprani i ispeglani, turisti naručeni’.

Kad su patrolaši pronašli zadano odredište, vrijeme je bilo za učenje kroz igru. Prvo su trebali razumjeti važnost sunca u životu biljke, a nakon toga su prikazali odvijanje cjelokupnog procesa fotosinteze od korijena koji opskrbljuje stablo vodom, pa sve do proizvodnje i kretanja glukoze i kisika iz organela u listovima(kloroplast).

Nakon igara, potaknuli smo djecu na istraživanje prirode u rano proljeće. Svaka ekipa je dobila popis prirodnih elemenata koje mogu pronaći u ovo doba godine. Pronađene elemente kao što su pupovi, kukci i lišće, trebali su fotografirati i nacrtati.

Radionicu smo završili radno. Vratili smo se u prostorije Argonaute kako bi posijali sjeme različitih vrsta biljaka u kartonsku ambalažu kao što su kutije za jaja. Nestrpljivi hoće li naše sjeme proklijati, pozdravljamo vas i nadamo se da će te iskoristiti ovo lijepo vrijeme baš kao i mi, istražujući i promatrajući buđenje prirode. 

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island