ŠAROLIKI SVIJET GMAZOVA.

Datum objave: 11. ožujka, 2019.

Ovu subotu cilj nam je bio upoznati se sa životinjama koje su se razvile od vodozemaca, te imaju rep i kožu s rožnatim ljuskama. Noge, ako ih imaju, postavljene su sa strane pa gmižu. Po načinu kretanja ovaj red kralježnjaka dobio je ime REPTILI ili GMAZOVI. U njega spadaju zmije, kornjače, gušteri, krokodili, kameleoni, pa čak i izumrli dinosauri.

Početak eko-patrole krenuo je jako kreativno. Prvo smo se upoznali sa zmijama, točnije s njihovom ljuskastom kožom koju zamijene novom kada se istroši od puzanja ili postane premala. Patrolaši su dobili dio tijela papirnate zmije na koji su trebali nacrtati zmijski uzorak. Rezultat dječje kreativnosti i suradnje bila je velika šarena zmija kojoj su patrolaši dali ime Mona Lisa. Nakon zmije, patrolaši su od kartonskih kutija za jaja izradili male slatke kornjače.

Upoznavanje s gmazovima nastavili smo na plaži u Murteru. Kroz igru ‘lovica’ nastojali smo oponašati način hranjenja kameleona, koji pomoću dugog jezika hvata kukce. Također smo se upoznali s još jednom fascinantnom karakteristikom kameleona, a to je njihova sposobnost međusobnog komuniciranja mijenjanjem boje kože, s čime pokazuju svoje raspoloženje i osjećaje. Ova igra nam je poslužila da riješimo neke male svađe između naših patrolaša, pa su crvenom bojom tkanine iskazali ljutnju prema nekim igračima. Većina ih je odabrala žive boje kako bi pokazala svoju sreću.

Nadalje, patrolaši su kroz dvije igre pokušali razumjeti različite tehnike s kojima se pojedine zmije brane od neprijatelja i ubijaju svoj plijen. Tako imamo zmije koje ubijaju stiskom tj. gušenjem kao što su boe i anakonde, te zmije otrovnice koje ubijaju plijen ubrizgavanjem otrova.

Na kraju ove eko -patrole, patrolaše smo izmorili s igrama u kojima su se upoznali s gušterima i njihovim strategijama bijega od neprijatelja. Svatko tko ima mačke zna da su im one zasigurno najveći neprijatelji. Stoga su gušteri razvili obrambeni mehanizam samo-osakaćivanja, kod kojeg u opasnosti mogu okinuti rep i tako pobjeći od neprijatelja. Također su i jako brze i skrivaju se od neprijatelja u različitim pukotinama.

Do sljedeće subote, vaši izmoreni patrolaši.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island