IGRE U PIJESKU.

Datum objave: 18. ožujka, 2019.

Kad bi nas netko pitao po čemu je Murter poznat, sigurno bi jedan od odgovora bio da su to prekrasne PJEŠČANE PLAŽE. Kako su one nastale, bilo je jedno od najvažniji pitanja s kojim smo se ove subote pozabavili. Naime, pješčane plaže se sastoje od ‘mljevenog’ rastrošenog stijenja, fragmenata školjaka i ostalog bio-materijala s pojedinog područja kojeg su valovi i struje nanosili na obalu. Pijesak je zapravo materijal koji nastaje propadanjem i raspadanjem stijena tijekom godina. Neki su minerali jako nestabilni pa se brže raspadaju, dok su drugi stabilniji i jači, pa ih češće možemo naći na plažama.

Kako bi klasificirali tvrdoću pronađenih kamenja na plaži podvrgli smo ih testu tvrdoće. Pomoću različitih alata (kovanice, drugih kamenja, stakla) smo pokušali zarezati površinu kamena. Najmanju tvrdoću od pronađenih kamenja je imao plavac, nastao kada se stvrdnula pjena lave bogata plinom. Zbog toga je ovaj kamen vrlo lagan i porozan, te može plutati na vodi.

Iskoristili smo ovu temu kako bi djecu naučili tradicionalnu Afričku igru, koja se inače igra sa sjemenkama u zemlji. Mi smo igru prilagodili temi, te smo je igrali uz pomoć kamenčića i pijeska. Kao u svakoj igri treba imati sreće, ali je potrebno i ‘upregnuti’ moždane vijuge.

Tijekom ove radionice najviše ih je zaokupila aktivnost stvaranja umjetnosti u pijesku, toliko da su zaboravili i na ručak, te ostali do popodnevnih sati kako bi svoje utvrde u pijesku obranili od nemilosrdnih valova. 

Okupani u suncu i uprljani pijeskom pozdravljamo vas s prekrasne plaže Slanica.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island