Svjetski dan voda.

Datum objave: 25. ožujka, 2019.

Ove subote obilježili smo Svjetski dan voda, koji se slavio 22. ožujka. Svi smo svjesni kako bi život bez vode bio nemoguć.  Voda čini čak 71% našeg planeta, od čega se u morima i oceanima nalazi čak 97,24 % dok slatke vode na Zemlji ima tek 2,75 %. Najveće su svjetske zalihe slatke vode zarobljene u ledenim kapama na polovima. Ostatak zaliha slatke vode nalazi se u jezerima, tlu, atmosferi i rijekama. Najveći problem je što je raspodjela slatke vode neravnomjerna i što su vodom siromašne nerazvijene zemlje, za koje je karakterističan veliki porast stanovništva.

Pokazali smo djeci kako od slane dobiti slatku vodu. Taj proces zvan desalinizacija, u nekim se zemljama koristi za dobivanje pitke vode ili navodnjavanje. Unatoč imenu, rijetko je riječ o uklanjanju soli iz vode, nego naprotiv, izlučivanje svježe vode (u Kataru 99% potrošene vode dolazi od desalinizacije).

Pomoću priče o vodi  i igre „Utrka za vodu“, patrolašima smo ukazali na važnost očuvanja i održavanja čiste vode. Potom smo održali kviz između dvije protivničke ekipe koje su trebale odlučiti koliko je vode potrebno za proizvodnju određenih namirnica i jela. Patrolaši su ostali iznenađeni količinom vode koja je potrebna, te su se uvijek odlučili za značajno manju količinu vode nego što je ona zaista potrebna.

U drugom pokusu pokazali smo djeci proces dobivanja morske soli u velikim plitkim bazenima/solanama, iako se najveći dio kuhinjske soli dobiva od kamene soli, nastale isparavanjem pretpovijesnih mora. Sol je nekada bila toliko dragocjeni prirodni resurs da se koristila kao novac. Usprkos tome njezino podrijetlo u moru se nije znalo. Stoga su nastali razni mitovi, s kojima su najčešće muškarci pokušali objasniti zašto je morska voda slana. Danas znamo da je more slano zbog rijeka koje se ulijevaju u more. Rijeke, putujući prema moru, donose sa sobom različite soli i minerale koje su otopile u stjenovitim predjelima. Milijunima godina, soli i minerali su se preko rijeka ulijevali u mora koja su postala slana. Sve vodene površine isparavaju, pa tako i mora, a time se povećavala koncentracija soli u njima.

Za kraj radionice djeca su izmišljala mitove s kojima su nastojali objasniti zašto je more slano. Jedan od najzanimljivijih priča bila je o divu koji je živio u oblacima i posjedovao ogromne količine soli. U jednoj nesreći div je ispustio sve bačve soli u more, te je od toga dana more slano.

Do sljedećeg puta vaši eko-patrolaši. 😊

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island