Studenti VFSZ-a za vikend u Murteru na terenskoj nastavi u sklopu “Plavog projekta”.

Datum objave: 28. ožujka, 2019.

Ovaj vikend u Murteru (29.-31.03.2019) provest će se prva od dvije terenske nastave studenata Veterinarskog fakulteta u Zagrebu u sklopu projekta „Plavi projekt- doprinos razvoju programa DKU na VFZS-u“ kojeg provodi udruga Argonauta u partnerstvu s Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Morskim obrazovnim centrom Pula.

U mjesecu travnju 2018. započela je provedba „Plavog projekta“. Svrha projekta je studentima veterine dati priliku za angažman u društveno korisnim projektima očuvanja morskog okoliša. Kroz projekte u sklopu nastave, a u suradnji s organizacijama civilnoga društva studenti detektiraju potrebe zajednice i kroz kolegije izrađuju potencijalna rješenja – projekte kroz koje će se angažirati u lokalnoj zajednici. U sklopu ovog konkretnog projekta detektirane su teme koje su zanimljive studentima, a donijet će korist zajednici kroz edukaciju o metodama praćenja populacija i liječenja zaštićenih morskih životinja, morskih kornjača i dupina.

Osim Murtera, studenti će posjetiti i Pulu te Morski obrazovni centar- Aquarium Pula sredinom travnja ove godine.

Studenti će projekte razvijati kroz odabrane mentorske programe:

1. Obilazak kritičnih staništa u zimskim mjesecima – “Kako pomoći pothlađenim morskim kornjačama?

2. Morska patrola – kako dojaviti opažanje dupina/morskih kornjača?

3. Dolphin/sea turtle friendly ponašanje

4. Pronalazak ozlijeđene/bolesne morske kornjače – što napraviti?

5. Uginuli dupin/morska kornjača – što, kako i zašto napraviti?

Na radionici u Murteru tematski će se radionica fokusirati na dupine te će studenti biti educirani o izradi protokola za praćenje, bilježenju pojavnosti zaštićenih morskih životinja – datum, vrijeme, zemljopisna pozicija, broj životinja, dobne kategorije, meteorološkim uvjetima i ljudskom utjecaju (pomorski promet, turistička i ribarska djelatnost), osnovama fotografiranja zaštićenih morskih životinjskih vrsta te opisu prijetnji tijekom boravka u prirodi i slično. Najzanimljiviji dio terena u Murteru zasigurno će za studente biti monitoring dupina na koji studenti kreću u subotu, 30. 3. 2019. u 8,30h iz uvale Hramina u Murteru. Nakon edukacija, studenti će uz pomoć mentora iz udruge Argonauta također osmisliti vlastite grupne projekte za stanovništvo obalnih i otočnih zajednica na cijelom području hrvatske strane Jadrana. Studenti će svoje projekte  implementirati do kraja akademske godine u suradnji s lokalnim udrugama, školama i sličnim ustanovama.

Za sve informacije o projektu pratite službenu Facebook stranicu Plavog projekta (https://www.facebook.com/plaviprojekt/) ili web stranicu udruge Argonauta (https://www.argonauta.hr/argonautini-projekti/plavi-projekt/).

Projekt traje 18 mjeseci (do listopada 2019.), sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (ESF) u iznosu od 854.018, 21 Kn, a njegova ukupna vrijednost iznosi 1.004.727,31 Kn. Nositelj projekta je Udruga Argonauta iz Murtera, a partneri na projektu su Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Morski obrazovni centar Pula. Projekt se provodi na području Šibensko- kninske, Zagrebačke i Istarske županije.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island