Uspješno odrađena terenska nastava za studente VEF-a u Murteru.

Piše: Sanja Tabori — 31. ožujka, 2019.

15 studenata Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u pratnji profesora posjetilo je ovaj vikend Murter zajedno s predstavnicima Morskog obrazovnog centra Pula te volonterima u svrhu terenske nastave u sklopu “Plavog projekta”.

Studenti su petak imali uvod u terensku nastavu prisjećajući se teorijskog dijela kolegija Osnove anatomije dobrog dupina, Osnove sistematike i evolucije morskih sisavaca te Osnove biologije i fiziologije morskih sisavaca. Studenti su tako ponovili znanja usvojena na navedenim kolegijima, te se pripremili za isplov brodom u subotu i monitoring dupina.

Na monitoring dupina studenti su se uputili u subotu u 8.30h iz luke Hramina u Murteru. Dva broda isplovila su u različitim pravcima u potrazi za dupinima, a obje grupe na kraju su imale uspjeha – dupini su se pojavili u blizini uzgajališta orada i brancina nedaleko otoka Vrgade već nakon nepunih sat vremena od isplovljavanja! Studenti su iskoristili priliku te su fotografirali primjećene dupine kako bi nakon povratka u Murter iste fotografije analizirali i komentirali s kolegama. Studenti su cijelo vrijeme na brodu bilježili pojave dupina u aplikaciji CroDolphin, čije je unaprijeđenje također financirano kroz “Plavi projekt”.

Subotu popodne studenti su proveli analizirajući fotografije, pregledavajući kataloga dupina koje vode profesori s Veterinarskog fakulteta uspoređujući fotografije kako bi utvrdili da li je uočena neka od jedinki koja je zabilježena prilikom prošlih izlazaka na teren od strane profesora VEF-a.

Rad na razvoju studentskih projekata odvijao se tijekom jutra u nedjelju, pri čemu su mentori iz Argonaute kroz neformalne metode učenja studente uveli u praksu po pitanju razvoja i provedbe projekata, analizirajući jedan od projekta Argonaute te kroz različite interaktivne zadatke. Studenti su na kraju dana unutar svojih grupa započeli s razvojem osobnih projekata te su im predstavljeni koraci koje trebaju poduzeti kako bi se projekt uistinu i realizirao. Realizacija studentskih projekata očekuje se do kraja akademske godine.

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka