Uspješno odrađena terenska nastava za studente VEF-a u Murteru.

Datum objave: 31. ožujka, 2019.

15 studenata Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u pratnji profesora posjetilo je ovaj vikend Murter zajedno s predstavnicima Morskog obrazovnog centra Pula te volonterima u svrhu terenske nastave u sklopu “Plavog projekta”.

Studenti su petak imali uvod u terensku nastavu prisjećajući se teorijskog dijela kolegija Osnove anatomije dobrog dupina, Osnove sistematike i evolucije morskih sisavaca te Osnove biologije i fiziologije morskih sisavaca. Studenti su tako ponovili znanja usvojena na navedenim kolegijima, te se pripremili za isplov brodom u subotu i monitoring dupina.

Na monitoring dupina studenti su se uputili u subotu u 8.30h iz luke Hramina u Murteru. Dva broda isplovila su u različitim pravcima u potrazi za dupinima, a obje grupe na kraju su imale uspjeha – dupini su se pojavili u blizini uzgajališta orada i brancina nedaleko otoka Vrgade već nakon nepunih sat vremena od isplovljavanja! Studenti su iskoristili priliku te su fotografirali primjećene dupine kako bi nakon povratka u Murter iste fotografije analizirali i komentirali s kolegama. Studenti su cijelo vrijeme na brodu bilježili pojave dupina u aplikaciji CroDolphin, čije je unaprijeđenje također financirano kroz “Plavi projekt”.

Subotu popodne studenti su proveli analizirajući fotografije, pregledavajući kataloga dupina koje vode profesori s Veterinarskog fakulteta uspoređujući fotografije kako bi utvrdili da li je uočena neka od jedinki koja je zabilježena prilikom prošlih izlazaka na teren od strane profesora VEF-a.

Rad na razvoju studentskih projekata odvijao se tijekom jutra u nedjelju, pri čemu su mentori iz Argonaute kroz neformalne metode učenja studente uveli u praksu po pitanju razvoja i provedbe projekata, analizirajući jedan od projekta Argonaute te kroz različite interaktivne zadatke. Studenti su na kraju dana unutar svojih grupa započeli s razvojem osobnih projekata te su im predstavljeni koraci koje trebaju poduzeti kako bi se projekt uistinu i realizirao. Realizacija studentskih projekata očekuje se do kraja akademske godine.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island