RAZMJENA MLADIH – EDUKATIVNI IZLET NA POŽARIŠTE.

Datum objave: 9. travnja, 2019.

U tijeku još jedna razmjena mladih pod nazivom „Stop, drop and role!“. Udruga Argonauta i grad Šibenik ugostili su 36 mladih iz 6 zemalja kako bi ih educirali o klimatskim promjenama i požarima u prirodi. Uz to, jedan od glavnih ciljeva razmjene je i razvijanje međunarodne tolerancije i poštivanja jer klimatske promjene i šumski požari ne poznaju granice i samo se zajedničkim snagama može očuvati i spasiti ono što nam je priroda dala.  

Stoga smo u sklopu programa u utorak, 09.04.2019. mladima priuštili kvalitetan edukativni izlet na područja Korešnice između Splita i Solina, koje je prošle godine izgorjelo u požarnoj katastrofi. Tamo su nas dočekali stručnjaci iz Šumarije Split, te su nas „iz prve ruke“ upoznali s tradicijom prirodnog  gospodarenja hrvatskim šumama i karakteristikama mediteranskih šuma. Na terenu su nam pokazali posljedice katastrofalnog požara neviđenih razmjera koji je 2017. godine pogodio okolicu Splita. Također, objasnili su nam radove na sanaciji opožarenih površina, te mjere zaštite šuma od požara. Ipak, najviše se govorilo o „problemu“ pošumljavanja kontroverznim alepskim borom kojeg šumari tako „vole“. Na kraju smo zaključili da nije problem u alepskom boru, jer svako stablo gori, već u pojedincima koji pale šumu, te ne dopuštaju da alepski bor odradi svoj pionirski posao do kraja i tako omogući razvoj klimatogenim vrstama (hrast crnika i hrast medunac).

Ovim putem vas pozivamo i na otvorenje moderne umjetničke izložbe u Katoličkoj osnovnoj školi u petak, 12.04.2019. u 12:30. Cilj izložbe je podizanje svijesti lokalnog stanovništva o klimatskim promjenama i požarima u prirodi, te o važnosti sprečavanja šumskih požara. Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 17.04.2019.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island