S Festivala znanosti.

Datum objave: 10. travnja, 2019.

U Hrvatskoj se već sedamnaestu godinu održava Festival znanosti, a ove godine je po prvi put i udruga Argonauta, sa svojim volonterkama, sudjelovala na Festivalu. Ideja Argonautine EVS volonterke Morgane bila je približiti znanost učenicima, prikazati je zanimljivom, sveprisutnom i „jednostavnom za korištenje“. Upravo s tom vizijom, Morgane je uz pomoć učenica 8. razreda OŠ Murterski škoji kreirala radionicu koju su predstavili učeničkoj zadruzi Maraška iz Zadra.

Kako priroda može biti izvor inspiracije, volonterke su spojile ono što ih okružuje – biljke, s temom festivala – boje, te prezentirale kemiju u jednom zanimljivom izdanju. U radionici „Biljke i boje“ učenici su saznali na koji način smo došli od 3 temeljne boje do njih preko 30 000, kome dugujemo plavu boju traperica i zašto bi se radi toga dobila Nobelova nagrada, zbog čega tekstilna industrija toliko zagađuje okoliš te koja su rješenja. Nakon interaktivnog teorijskog dijela, učenici su se podijeli u grupe i iskušali afričku tehniku bojanja s biljkama i začinima koji se mogu naći u svačijem domu. Neke grupe su bile uspješnije u bojanju od drugih, ali „magične tekućine“ su prikazale sve čari kemije… Za ph-vrijednost, neki od učenika su prvi put čuli, ali ih je zaintrigiralo kada su vidjeli da se igrom s octom ili sodom bikarbonom može dobiti umjetničko djelo raznih boja i šara.

Učenike smo zaintrigirali za znanost, učenice Klaru, Cvitu i Luciju za znanost i volontiranje, a Morgane je uspješno provela svoj osobni projekt! Dogodine, ispočetka 😊

Zahvaljujemo se nastavnici Dušanki Dujić za uspješnu suradnju, učenicima-zadrugarima na poklonima i aktivnosti na radionici, a učenicama Klari Rameši, Cviti Božikov i Luciji Lovrić na volonterskom angažmanu te Festivalu znanosti koji nam je omogućio da potaknemo mlade, potencijalne znanstvenike da svijet promatraju kroz prizmu znanosti.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island