Uspješno završena razmjena mladih “Stop, drop & role!”.

Datum objave: 17. travnja, 2019.

Iza udruge Argonauta je još jedna uspješno odrađena razmjena mladih pod nazivom „Stop, Drop & Role!“ U Šibeniku se od 6. do 15. travnja okupilo 36 mladih iz 6 zemalja kako bi naučili nešto više o klimatskim promjena i požarima otvorenog prostora te kako bi razmijenili iskustva, o tim problemima, iz svojih zemalja. Kroz različite radionice i predavanja stekli su znanja i vještine koje su prezentirali i  lokalnoj zajednici. Također će svoje dojmove, iskustva i stečeno znanje nastaviti širiti u svojim zemljama, jer jedino se zajedničkim snagama može utjecati na rješavanje globalnih problema kao što su klimatske promjene i požari u prirodi.

Na samom počeku razmjene mladih sudionici su zasukali rukave i usprkos kiši krenuli u akciju čišćenja vrlo onečišćenog dijela uvale Duboka. Našli su različite plastične predmete koje je more tijekom nevremena izbacilo u uvalu, ali i one predmete koje su nemarno bačeni od strane rekreativaca i prolaznika. Zadovoljni nakon odrađenog posla čišćenja, polaznici svima poručuju „Najbolji način da budete svjesni problema zagađenja mora plastikom je da i sami organizirate i/ili se priključite jednoj ovakvoj akciji čišćenja!“

Također, sudionici su imali priliku vidjeti posljedice katastrofalnog požara koji je prije nešto manje od dvije godine zahvatio okolicu Splita. Pretpostavlja se da je ova vatrena stihija također rezultat ljudskog djelovanja. Kako to inače biva, tek kada se dogodi neka katastrofa otvara se „Pandorina kutija“ i vani izlaze brojni problemi i propusti, a koje su nam pokušali približiti stručnjaci iz Hrvatski šuma. Sljedeći dan slične probleme i propuste predočili su nam i vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe grada Šibenika, ali iz svog kuta gledanja i svoje profesije. Nakon opsežnog predavanja o gašenju požara, ispričali su nam istinu o Kornatskoj tragediji, koja je rastužila sve prisutne, te ostavila snažan utisak na njih.

Puni dojmova iz prethodnih dana napravili su modernu umjetničku izložbu o klimatskim promjenama i požarima i to u Katoličkoj školi, Šibenik. Pomoću edukativnih plakata i umjetničkih slika na malih panoima složenih u obliku slagalica, objasnili su djeci sve ono što su u prethodnim danima imali prilike naučiti. Osim uživanja u modernoj izložbi i učenja, djeca su imala jedinstvenu priliku pričati sa sudionicima razmjene mladih na engleskom i talijanskom jeziku.

U posjet sudionicima došla je i ekipa iz Crvenog križa te pokazala postupke prve pomoći u prirodi. Nakon što su savladali sve postupke prve pomoći, od reanimacije do previjanja opeklina i otvorenih rana na različitim dijelovima tijela, organizirano je natjecanje između ekipa. Svoje znanje prve pomoći, sudionici su prezentirali i prolaznicima u Dalmare centru, koji su neočekivano saznali i što učiniti u slučaju da se nađu opkoljeni vatrenom stihijom – „Stop, Drop & Role!“

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island