UPOZNAJMO KUKCE, PREBRODIMO STRAHOVE!.

Datum objave: 12. svibnja, 2019.

Ovu subotu imali smo težak zadatak djeci približiti insekte koji su najbrojnije i najraširenije životinjske vrste na svijetu, a koje najčešće ulijevaju strah i gađenje. Stoga smo djecu polako kroz igre uveli u raznoliki svijet šestonogih životinja.

U klasičnoj igri Memori, ali s crtežima kukaca, trebali su osim pronalaska istog para, reći imena otkrivenih kukaca na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Sljedeća igra je bila nešto teža, a potrebno je bilo povezati kukce s pripadajućim štetama i koristima za ljude. U ovoj igri su se susreli s njima do tada nepoznatim pojmovima, kao što je propolis – pčelin proizvod, poznat još iz antičkih vremena kao prirodni antibiotik. Također upoznali su se s kukcima koji se ne hrane dijelovima biljaka nego drugim vrstama kukaca.

Nakon probijanja leda s ovim zabavnim igricama s kojima smo dotakli svijet kukaca, krenuli smo u prirodu kako bi se upoznali „oči u oči“ s ovim malim, ali nimalo beznačajnim životinjicama. Naime, cilj nam je bio napraviti insektariji, odnosno vrstu terarija namijenjenog za čuvanje i promatranje kukaca.

Uhvaćene kukce stavljali smo u staklenku s alkoholom, a pri tom smo pazili da svi uhvaćeni insekti imaju tri para nogu, jer to je jedno od glavnih morfoloških razlika između kukaca i ostalih člankonožaca (pauci, stonoge, škorpioni). Na kraju smo skupili raznolike vrste kukaca koje će nas čekati spremne do sljedećeg puta kad ćemo ih pomno istražili.

Naši mali entomolozi vas pozdravljaju do sljedećeg puta…

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island