Studenti etnologije i antropologije u Zavičajnoj zbirci Marka Mudronje Repca.

Datum objave: 13. svibnja, 2019.

U petak, 10.5.2019. posjetili su nas studenti etnologije i antropologije iz Sveučilišta u Zadru u pratnji prof. Jadrana Kalea. Među njima i 6 Erasmus studenata, s toga se susret odvijao na engleskom jeziku.

Studenti su posjetili Zavičajnu zbirku Marka Mudronje Repca i tamo otkrili sve zanimljivosti koje zbirka i otok skrivaju.

Nakon uvoda profesora Kalea o Murteru općenito i njegovoj povijesti, Luka Ježina iz Općine Murter-Kornati je studente upoznao s aktualnim projektima na otoku vezanim uz kulturnu baštinu, turističku i gastro ponudu. Ispričao im je i nešto više o bivšem vojnom kompleksu na brdu Raduč koji skriva niz tunela i objekata atraktivnih našim posjetiteljima. Također, studenti su imali prilike informirati se o arh. nalazištu Colentum i postaviti pitanja o temama koje ih interesiraju.

Uslijedilo je vodstvo po Zbirci kojeg je na eng. jeziku vodila Jelena Ćurić, unuka kolekcionara Marka Mudronje Repca. Studenti su saznali kako se živjelo na Murteru, koja su društva, udruge i zadruge osnivane, kada su prvi turisti posjetili otok, što se nosilo, radilo, pripremalo u 19. i 20. st., koji su bili lokalni običaji i mnoštvo drugih zanimljivosti potkrijepljenih fotografijama i originalnim predmetima i alatima koji se nalaze u zbirci.

Nadamo se da su se studenti ugodno proveli i u ostatku razgledavanja otoka, naučili mnogo toga novog i zanimljivog te da će nas ponovno imati prilike posjetiti.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island