Upoznajmo nove volontere.

Datum objave: 17. svibnja, 2019.

Na Dane otvorenih vrata udruga Argonauta i dva nova volontera iz Italije i Turske posjetili su OŠ Murterski škoji iz Murtera. Promovirali su volonterizam i načine na koji se učenici mogu priključiti volonterskim akcijama udruge. Tako su se oni u okviru programa Erasmus+ priključili projektu „More je život 8“, koji se provodi kao osmi nastavak uspješno provedenih projekata „More je život 1-7“.

Glavni cilj projekta je podizati značaj održivog razvoja i neiskorištenih potencijala lokalne zajednice te razvoj Edukacijskog centra za održivi razvoj otoka i obale. Volonteri će pomagati u dnevnim aktivnostima Edukacijskog centra u ljetnoj sezoni, kreirati edukativne i kreativne radionice za djecu, pomagati u promotivnim i administrativnim poslovima u organizaciji, pomagati u pripremi i provedbi razmjena mladih, lokalnih volonterskih akcija i razviti svoj osobni projekt.

Projekt „More je život“ potiče multijezičnost, toleranciju, brigu za okoliš, ističe prednosti sudjelovanja u projektima u okviru programa Erasmus+ te pomaže volonterima u razvoju njihovih osobnih i profesionalnih kvaliteta. Ovaj projekt potiče razvoj osobnih kompetencija i usmjerava volontere na iskorištavanje njihovih talenata, a sve u svrhu lakšeg pronalaženja zaposlenja nakon obavljanja volonterske službe.

Simpatični dvojac, mladi antropolog iz Turske Mertcan i Silvija, diplomirana inženjerka filozofije i povijesti iz Italije, predstavili su povijesne, geografske, tradicijske i kulturne zanimljivosti svojih zemalja.

Mertcan je otvorio predavanje objasnivši značenje svog prezimena na engleskom „crazy“, što na hrvatskom znači „lud“, te se također dotakao turcizama u hrvatskom jeziku. Silvia nam je otkrila da je jedan od njihovih najpoznatijih talijanskih pisaca rođen u Šibeniku, Nikola Tommaseo, te je djeci preporučila da pročitaju jedno od njegovih poznatijih djela „Iskrice“.

Za kraj naši volonteri prikazali su djeci ključne razloge u odabiru Hrvatske kao zemlje u kojoj su željeli volontirati. Tako su jedni od važnijih razloga bili uživanja u predivnoj prirodi i moru, upoznavanje kulture i tradicije naše zemlje, učenje hrvatskog jezika, te stjecanje prijateljstava. 

Nadamo se da će im se sve ići po planu i da će uživati u ljepotama otoka Murtera s novostečenim prijateljima s otoka Murtera i Hrvatske.

Silvia i Mertcan dobrodošli u Argonautin tim!

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island