Hotel za kukce.

Piše: Ivana Marin — 19. svibnja, 2019.

Ovu subotu zadatak je bio vrlo jasan, trebali smo proučiti sve kukce koje smo prošle subote uhvatili i od njih napravili insektarij koji se sastojao od 17 zanimljivih kukaca i jedne ličinke. Djeca su trebala odgonetnuti o kojim vrstama kukaca se radi. Prvo su ih dobro proučili s povećalom, jer većina je kukaca ime dobila po morfološkim karakteristikama. Nakon toga pridružili su svakom kukcu u insektariju jedno od ponuđenih imena i vrstu hrane koju jede, pa tako na primjer: mrav je svejed; bubamara i smrdljivi martin se hrane štetnicima iz vrta, dok vatrena stjenica koju zbog istih boja i sličnih šara često zamijenimo sa štetnom kupusnom stjenicom (napada kupusnjače) jede mrtvu organsku tvar i sjemenke.

Uz pomoć insektarija i povećala patrolaši su dobro upoznali građu kukca, a i imali su priliku vidjeti razliku između odraslog kukca (imaga) i razvojnog stadija koji mu prethodi, ličinke. Za primjer smo imali ličinku bubamare, koja je jako korisna jer dnevno pojede čak 20 do 30 lisnih ušiju.

Pomoću igara „Do najboljeg mravinjaka“ i „Gusjenice leptira“ podigli smo energiju patrolašima kako bi bili spremni za sljedeći zadatak – izgradnja hotela za kukce. Plastičnu konstrukciju izrađenu od plastične košare za voće i plastičnih boca napunili smo raznim materijalima iz prirode: stabljikama trske, češerima, grančicama, slamom… Kiša nas je smela pa zadatak nismo obavili do kraja, trebali smo još samo naći savršeno mjesto gdje ćemo postaviti hotel za kukce, tako da će kukci hotel morati pričekati do slijedeće patrole.

Koliko su kukci zanimljiv i raznoliki patrolaši su saznali na ovoj radionici kojoj je cilj bio smanjiti djeci strah i gađenje prema ovim životinjicama. Nadamo se da smo uspjeli, pa ipak su im na kraju izgradili predivan hotel.

Pozdravljamo vas do sljedećeg puta, uživajte u prirodi bez straha  ali s dozom opreza…

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka