Hotel za kukce.

Datum objave: 19. svibnja, 2019.

Ovu subotu zadatak je bio vrlo jasan, trebali smo proučiti sve kukce koje smo prošle subote uhvatili i od njih napravili insektarij koji se sastojao od 17 zanimljivih kukaca i jedne ličinke. Djeca su trebala odgonetnuti o kojim vrstama kukaca se radi. Prvo su ih dobro proučili s povećalom, jer većina je kukaca ime dobila po morfološkim karakteristikama. Nakon toga pridružili su svakom kukcu u insektariju jedno od ponuđenih imena i vrstu hrane koju jede, pa tako na primjer: mrav je svejed; bubamara i smrdljivi martin se hrane štetnicima iz vrta, dok vatrena stjenica koju zbog istih boja i sličnih šara često zamijenimo sa štetnom kupusnom stjenicom (napada kupusnjače) jede mrtvu organsku tvar i sjemenke.

Uz pomoć insektarija i povećala patrolaši su dobro upoznali građu kukca, a i imali su priliku vidjeti razliku između odraslog kukca (imaga) i razvojnog stadija koji mu prethodi, ličinke. Za primjer smo imali ličinku bubamare, koja je jako korisna jer dnevno pojede čak 20 do 30 lisnih ušiju.

Pomoću igara „Do najboljeg mravinjaka“ i „Gusjenice leptira“ podigli smo energiju patrolašima kako bi bili spremni za sljedeći zadatak – izgradnja hotela za kukce. Plastičnu konstrukciju izrađenu od plastične košare za voće i plastičnih boca napunili smo raznim materijalima iz prirode: stabljikama trske, češerima, grančicama, slamom… Kiša nas je smela pa zadatak nismo obavili do kraja, trebali smo još samo naći savršeno mjesto gdje ćemo postaviti hotel za kukce, tako da će kukci hotel morati pričekati do slijedeće patrole.

Koliko su kukci zanimljiv i raznoliki patrolaši su saznali na ovoj radionici kojoj je cilj bio smanjiti djeci strah i gađenje prema ovim životinjicama. Nadamo se da smo uspjeli, pa ipak su im na kraju izgradili predivan hotel.

Pozdravljamo vas do sljedećeg puta, uživajte u prirodi bez straha  ali s dozom opreza…

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island