Posjet studenata veterine.

Datum objave: 26. svibnja, 2019.

Ovu subotu posjetili su nas studenti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu u sklopu „Plavog projekta“ kako bi patrolaše educirali o prvoj pomoći i problematici zaštite dupina i morskih kornjača.

Već smo imali priliku u prijašnjim eko-patrolama saznati da su patrolašima upravo dupini najdraže morske životinje. Nažalost, dupini svakodnevno stradavaju zbog čovjekova utjecaja (mreže i namjerno ubijanje). Danas je jedini stanovnik u Jadranskom moru dobri dupin. Studenti su nas upoznali s mobilnom aplikacijom „CroDophin Little“ kojom možemo zabilježiti točno gdje i kad smo vidjeli dupine i tako pomoći praćenju ovih zaštićenih vrsta kitova.

Druga ugrožena životinja je morska kornjača, a u našem moru glavata želva je jedina stalno nastanjena, dok u povremene posjetioce još spadaju zelena želva i sedmopruga usminjača. Morske kornjače su također često žrtve morskih plovila, onečišćenja (nerijetko zamjene plutajuće plastične vrećice s meduzom, plijenom morskih kornjača), ozljeđivanja na udice i slučajan ulov u mreže.  Obzirom da su ove životinje hladnokrvne, vrijeme zarastanja im traje nešto dulje. Najbolje uvjete za oporavak ozlijeđenih morskih kornjača pruža Centar za oporavak morskih kornjača koji se nalazi u Puli „Aquarium Pula“. Tim veterinara i biologa primjenjuje sva znanja i vještine kako bi izliječili ozlijeđene životinje i vratili ih natrag u more. Sam događaj puštanja kornjača prerastao je u pravu manifestaciju gdje svake godine sudjeluje sve veći broj građana, ali i turista. Upravo to je i najbolji način educiranja i jačanja svijesti o važnosti zaštite ovih predivnih životinja. 

Patrolaši su bojali i ispunjavali promotivne čestitke na motiv morske kornjače, a koje će poslati svojim prijateljima i obiteljima koje nemaju priliku često vidjeti. Također, dobili su i promotivne majice, te zadatak da najmanje jednom prijatelju trebaju ispričati što su to danas naučili. Osim patrolaša, naši dugoročni međunarodni volonteri su također imali priliku naučiti kako se zaštiti morskih životinja pristupa u Hrvatskoj te koga kontaktirati ukoliko vide ozlijeđenu životinju, a osim toga razmijenili su i svoja EVS iskustva sa zainteresiranim studentima.

Osim patrolaša, i na nama ostalima je da dijelimo naučeno znanje i to da ne smijemo djelovati nepromišljeno kada vidimo ozlijeđenu životinju, već se što brže obratiti za pomoć hitnim službama na broj 112.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island