Eko čaše za „Spužvice naše“.

Datum objave: 18. lipnja, 2019.

U sklopu projekta „Od Agonaute za općinu Tisno“, danas smo proveli akciju „Eko čaše za „Spužvice“ naše“ s ciljem smanjenja jednokratnog korištenja plastične ambalaže u dječjim vrtićima na otoku Murteru. Svoje eko-čaše od bambusa danas su dobila djeca u Tisnom i Jezerima, a u narednim danima akcija će biti održana i u dječjem vrtiću u Murteru i Betini.

Iz donacija općine Tisno, nabavljene su čaše za višekratno korištenje od bambusa, te drveni držači za njih. Svaka eko-čaša ima naljepnicu s određenom životinjom kako bi djeca mogla zapamtiti čija je koja čaše te kako bi stvorila povezanost s tim predmetom, a samim time i usvojili naviku korištenja višekratnih čaša za piće. Kroz igru i uz pomoć naše „Hobe Bobe“ djeca su sama izvukla svoje čaše, te su naučili nešto više o opasnostima jednokratne plastike.

S obzirom na sve veći problem zagađenosti okoliša raznim otpadom, nameće se pitanje edukacije djece o pravilnom ophođenju s otpadom. Upravo radi toga, udruga Argonauta želi osvijestili nove generacije o važnosti brige za okoliš te mogućim posljedicama radi nepravilnog odlaganja otpada. Generaciji današnje djece ozbiljno je ugrožena egzistencija nastavi li se korištenje plastične ambalaže u količinama koje se danas koriste, stoga je potrebno reagirati u ovom trenutku želimo li im osigurati svjetliju budućnost.


U sklopu ustanove Dječji vrtić „Spužvica“ djeluje šest vrtićkih programa: u Tisnom, Jezerima, Betini i Murteru, koje pohađa čak 157 djece u dobi od godine dana do šest godina. Svakodnevnim korištenjem jednokratnih, plastičnih čaša mjesečno je bilo odbačeno oko njih 3000. Nadamo se da ćemo ovim projektom reducirati plastični otpad, te da će djeca usvojiti pozitivne navike te ih prenijeti na ostale.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island