Predstavljen projekt Plava Eko-patrola!.

Datum objave: 3. srpnja, 2019.

Dana 03. srpnja 2019. u Šibeniku, nositelj projekta Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta i partneri na projektu, Lokalnom akcijskom grupom „More 249“, Općinom Murter-Kornati i Osnovnom školom Murterski škoji, održali su konferenciju za novinare na kojoj su predstavili projekt „Plava Eko-patrola“.

Projekt „Plava Eko-patrola“ predstavili su:

1. Ivana Marin, voditeljica projekta, Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta
2. Maja Barešić, koordinatorica projekta, Lokalna akcijska grupa
„More 249“
3. Luka Ježina,  predstavnik Općine Murter-Kornati
4. Edo Juraga, ravnatelj Osnovne škole Murterski škoji

Projekt „Plava Eko-patrola“ je vannastavni edukacijski program za održivi razvoj u priobalnim i otočnim lokalnim zajednicama Šibensko-kninske županije, namijenjen osnovnim školama. Projekt je namijenjen osnovnim školama u Murteru, Tisnom, Pirovcu, Vodicama, Brodarici, Primoštenu i Rogoznici, a započeo 01. lipnja 2019. te traje 22 mjeseca. Projekt „Plave Eko-patrole“ sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od 1.152.000,00 kn, a ukupna vrijednost projekta je 1.280.000,00 kn.

Projekt je osmišljen s ciljem osiguranja prilike za sustavnu vannastavnu edukaciju o održivom razvoju za učenike viših razreda osnovnih škola na otočnom i priobalnom dijelu Šibensko-kninske županije, a ideja za projekt je proizašla iz vanškolske aktivnosti „Murterska Eko-patrola“ koju udruga Argonauta organizira od 2015. godine. Ovim projektom ostvarena je mogućnost da se program Eko-patrole proširi, da se znanje i iskustvo u razvoju programa neformalnog obrazovanja za održivi razvoj testira i da se program uvede u sustav formalnog obrazovanja.

Kroz ovaj projekt izradit će se edukacijski program „Plave Eko-patrole“ koji će obuhvaćati najmanje osam tematskih jedinica iz održivog razvoja, a svaka od njih će se pretočiti u radionicu osmišljenu koristeći metode neformalnog učenja. U pilot provedbi edukacijskog programa, oformit će se grupe učenika koje će voditi lokalni koordinator, a ukupno se planira provesti 56 vannastavnih edukacijskih aktivnosti „Plave Eko-patrole“. Cilj je poduzeti volonterske akcije u lokalnoj zajednici te osmisliti inovativne načine kojima će se spojiti edukacija o održivom razvoju s aktivizmom u lokalnoj zajednici.

Kroz projekt će se također obnoviti i opremiti „Edukacijski centar za održivi razvoj otoka i priobalja Šibensko-kninske županije“ čime će se dobiti prikladan prostor za dugoročnu i sustavnu provedbu vannastavnog edukacijskog programa za održivi razvoj. Obnovljeni centar će osigurati prostor za suradnju udruga, ustanova i drugih lokalnih dionika za sustavan rad u promicanju održivog razvoja na projektnom području.

O daljnjim projektnim aktivnostima, moći ćete se informirati na web stranici projekta, web stranici Argonaute te facebook profilu.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island