Održan 2. “sajam antičkog nakita”.

Datum objave: 9. srpnja, 2019.

Početkom srpnja udruga Argonauta, u suradnji s Nacionalnom knjižnicom i čitaonicom Tisno te Turističkom zajednicom Tisno, organizirala je 2. “Sajam antičkog nakita” u atriju palače Katunarić.

Inspiracija za sajam nakita bilo je otvorenje arheološke zbirke Sv. Martin, Ivinj koja u svom fundusu sadrži zanimljive primjerke srednjovjekovnog nakita pronađene na ovom području. Općina Tisno prepoznala je potencijal ovog sajma te su putem Natječaja Općine Tisno za prijavu programa, projekata i javnih potreba od interesa za opće dobro ostvarena financijska sredstva za provedbu sajma. Glavni cilj sajma bio je približiti posjetiteljima sadržaj zbirke, ukazati na vrijednost ovog arheološkog lokaliteta, ali i okupiti te prezentirati nakit obrtnika i umjetnika s našeg područja i cijele Hrvatske.

Posebno nam je zadovoljstvo bilo okupiti ovoliki broj kvalitetnih i atraktivnih izlagača. Na sajmu se moglo pronaći raznog nakita; od replika antičkog nakita iz Arheološkog muzeja u Zagrebu preko suvremenog nakita inspiriranog Antikom do umjetničkog nakita domaćih autora.

Osim zanimljivih primjeraka nakita koji su se 2. i 3.7. mogli vidjeti i kupiti u palači Katunarić, dana 2.7.2019. na svečanosti otvorenja Arheološke zbirke Sv. Martin, Ivinj, nastupio je i mladi violončelist Viktor Hodak. Otvorenje je predvodila ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Tisno, gđa. Silvija Ćurić, a gost otvorenja koji nas je počastio divnim uvodom u povijest nalazišta i zbirke bio je povjesničar umjetnosti Josip Ćuzela. Gosti i posjetitelji sajma imali su tako priliku razgledati zbirku i upoznati se s fundusom lokaliteta Sv. Martin, Ivinj, a zbirka će biti otvorena tijekom srpnja i kolovoza svaku večer od 20 do 23h kada će je besplatno moći razgledati svi zainteresirani. U srijedu, 3.7. od 18h, u sklopu radionice izrade nakita udruge Argonauta, svi posjetitelji sajma imali su priliku izraditi svoj nakit inspiriran Antikom te ga ponijeti sa sobom kao nosivu uspomenu na ovu manifestaciju. Nadamo se da će ovaj sajam pridonijeti popularizaciji Arheološke zbirke Sv. Martin, Ivinj te samim time doprinijeti valorizaciji istoimenog lokaliteta.

Na kraju jedno veliko hvala svim sudionicima sajma što su podržali 2. “Sajam antičkog nakita” svojim prisustvom i izlaganjem nakita te se nadamo da ćemo se iduće godine okupiti u još većem broju. Zahvale i našim partnerima u organizaciji sajma; Narodnoj knjižnici i čitaonici Tisno i Turističkoj zajednici Općine Tisno te Općini Tisno na osiguravanju financijskih sredstava potrebnih za provedbu sajma.

Izlagači: Verbena Handmades, AGart, M’art’A, Hand made Sanjak, Ayelen, Arheološki muzej u Zagrebu. Više fotografija s događaja pogledajte na: https://www.facebook.com/pg/UdrugaArgonauta/photos/?tab=album&album_id=10157553068278469

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island