Educirali smo se o dizajniranju promišljanja u Luksemburgu.

Datum objave: 29. srpnja, 2019.

U okviru Erasmus + programa, prošli tjedan je održan trening “Discover Designing Thinking” u Luksemburgu, na kojem je sudjelovala i djelatnica Argonaute, Ivana Marin. Na treningu je sudjelovalo 20 mladih iz 12 zemalja, koji su se kroz 5 dana educirali o metodi dizajniranja kreativnog mišljenja.

Raznim neformalnim metodama, upoznali smo se s dizajniranjem promišljanja kroz kombinaciju onog divergentnog i konvergentnog. Da bi shvatili problem i ušli u njegovu samu srž, koristili smo se metodom intervjua i na ulicama Luksemburga potražili odgovore na naša pitanja. Sudionici su bili podijeljeni u 5 grupa te su se bavili temama – moda, pametni gradovi, alternativni načini prijevoza, hrana te mladi i politika. Nakon što smo „ispitali teren“ i stavili sva pitanja na stol, izabrali smo ono jedno na koje želimo pronaći odgovor i ponuditi pametno rješenje. Za to nam je pomogla i „persona“ koja je predstavljala našu ciljanu skupinu i na kojoj smo mogli testirati prototip rješenja.

Obrađujući temu mode kroz prizmu održivosti, saznali smo da većina ljudi donira svoju odjeću, ali ne znaju što se s njom kasnije događa. Saznali smo da su i rijetki oni koji čitaju gdje je njihova odjeća proizvedena i kakav je put prešla da bi se izložila u trgovini. Ipak, svima se svidjela riječ „održivo“ i svi bi na neki način sudjelovali u toj održivosti. Zaključili smo da možda ipak nije do kupaca, već do sistema koji bi mogao ponuditi malo bolji model edukacije o toj održivosti, ali i trgovine u kojima se nudi reciklirana odjeća ili ona koja nije napravljena na drugom kraju planete i samim time nije ostavila toliki ekološki otisak na zemlju.

Nažalost, svoje prototipove nismo mogli za stvarno realizirati. Ipak, njegove shemu smo predstavili stanovnicima Luksemburga, čije su reakcije bile pozitivne te smo zadovoljno zatvorili poglavlje zvano „trening dizajniranja promišljanja“. Na nama sudionicima sada ostaje samo da ovaj model počnemo primjenjivati i u poslovnom okruženju te njegov koncept prenosimo na druge.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island