Sudjelovali smo na “1. međunarodnoj konferenciji o kršu- Projekt krš”.

Datum objave: 29. listopada, 2019.

Sudjelovali smo na „1. međunarodnoj konferenciji o kršu- Projekt krš“ koja se održala 28. listopada 2019 u Konvencijskom centru Solaris u Šibeniku. Konferenciju je organizirao portal Agrobiz uz potporu Ministarstva poljoprivrede. Na konferenciji su prisustvovali ministrica poljoprivrede mr.sc. Marija Vučković, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, profesori sa Studija Mediteranske poljoprivrede, Sveučilišta u Splitu, ravnatelji Nacionalnog parka Kornati i Parka prirode Vransko jezero, predstavnici lokalnih akcijskih grupa, poljoprivrednici i mnogi drugi.

Cilj konferencije je bio povećati svijest o važnosti očuvanja krških sustava kao jedinstvene i neprocjenjive prirodne baštine. Na konferenciji su održana četiri panela na kojima su teme bile krška područja- izazov opstanka, ekonomija krša, upravljanje zemljišnim resursima i živjeti na kršu ili živjeti od krša. Veliki dio konferencije je bio orijentiran na poljoprivredu u krškim područjima, odnosno s kojim se sve problemima suočavaju naši poljoprivrednici u 8 krških županija, dok se samo na jednom panelu pričalo o zaštićenim krškim područjima.

Iako je bilo zanimljivo čuti s kojim se sve problemima suočavaju naši poljoprivrednici u krškim područjima, smatramo da je edukacija poljoprivrednika i lokalnog stanovništva o kršu i njegovim zakonitostima najvažniji čimbenik u razvoju tog prostora te da se problem stagnacije i depopulacije tog prostora jedino može riješiti kroz interdisciplinarni pristup, međusobnu povezanost, suradnju i održivi razvoj jer sve osim toga dovodi u pitanje ne samo očuvanje bioraznolikosti i georaznolikosti već i samo pitanje opstanka naše bogate kulturne baštine i ljudi na tom području.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island