Argonata sudjelovala na mjesecu prirodoslovlja u Korčuli.

Datum objave: 13. studenoga, 2019.

Djelatnici udruge Argonauta sudjelovali su na Mjesecu prirodoslovlja u Korčuli kojeg je organizirala udruga Adriatica. Već sredinom listopada, organizatori su započeli bogat program za djecu osnovne i srednje škole, a ovaj tjedan su se održala i zanimljiva predavanja za javnost na kojem je predavanje održao i djelatnik Argonaute s predavanjem “Nafta ili voda?”.

Također, djelatnici Argonaute su održali i radionice za djecu u osnovnoj i srednjoj školi. Srednjoškolci su se upoznali s krškim oblicima, načinom kako nastaju špilje i jame te zbog čega je bitna čistoća našeg podzemlja i vode u njemu. Napravili su svoj krš od kockica šećera kako bi shvatili na koji način nastaju špilje i jame, a proces koji inače traje milijunima godina su prikazali u samo nekoliko minuta. Djeci je krš objašnjen i kroz “sivu kutiju”, a način filtriranja vode kroz mini filtere koje su i sami napravili. Ovom radionicom, željeli smo približiti djeci važnost krša i njegove zaštite u kojoj i sami mogu sudjelovati.

U radionici “Menadžment otoka u rukama djece” mali Korčulani su postali upravni odbor koji je morao donijeti odluku o tome kako gospodariti otokom. Djeca su morala “ući u tuđe cipele” i nakratko postati direktor turističkog odmarališta, zemljoradnik, stočar, ekološka udruga ili ribar. Djeca su potaknuta da razmišljaju van okvira, da shvate važnost svog glasa te da aktivno sudjeluju u zaštiti vrijednosti koje su istaknuli. Našlo se tu svega što oni žele očuvati – more, more i more na prvom mjestu, ali i razna mjesta po otoku, moreška, karneval i druge tradicije.

Budućnost naših otoka, našeg krša, prirodnih ljepota i resursa će uskoro doći u ruke djece – naučimo ih što je to održivi razvoj kako bi svoje vizije mogli provesti u djelo, a ne gubiti vrijeme na popravljanje štete stvorene od prijašnjih generacija.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island