Argonata sudjelovala na mjesecu prirodoslovlja u Korčuli.

Piše: Ivana Marin — 13. studenoga, 2019.

Djelatnici udruge Argonauta sudjelovali su na Mjesecu prirodoslovlja u Korčuli kojeg je organizirala udruga Adriatica. Već sredinom listopada, organizatori su započeli bogat program za djecu osnovne i srednje škole, a ovaj tjedan su se održala i zanimljiva predavanja za javnost na kojem je predavanje održao i djelatnik Argonaute s predavanjem “Nafta ili voda?”.

Također, djelatnici Argonaute su održali i radionice za djecu u osnovnoj i srednjoj školi. Srednjoškolci su se upoznali s krškim oblicima, načinom kako nastaju špilje i jame te zbog čega je bitna čistoća našeg podzemlja i vode u njemu. Napravili su svoj krš od kockica šećera kako bi shvatili na koji način nastaju špilje i jame, a proces koji inače traje milijunima godina su prikazali u samo nekoliko minuta. Djeci je krš objašnjen i kroz “sivu kutiju”, a način filtriranja vode kroz mini filtere koje su i sami napravili. Ovom radionicom, željeli smo približiti djeci važnost krša i njegove zaštite u kojoj i sami mogu sudjelovati.

U radionici “Menadžment otoka u rukama djece” mali Korčulani su postali upravni odbor koji je morao donijeti odluku o tome kako gospodariti otokom. Djeca su morala “ući u tuđe cipele” i nakratko postati direktor turističkog odmarališta, zemljoradnik, stočar, ekološka udruga ili ribar. Djeca su potaknuta da razmišljaju van okvira, da shvate važnost svog glasa te da aktivno sudjeluju u zaštiti vrijednosti koje su istaknuli. Našlo se tu svega što oni žele očuvati – more, more i more na prvom mjestu, ali i razna mjesta po otoku, moreška, karneval i druge tradicije.

Budućnost naših otoka, našeg krša, prirodnih ljepota i resursa će uskoro doći u ruke djece – naučimo ih što je to održivi razvoj kako bi svoje vizije mogli provesti u djelo, a ne gubiti vrijeme na popravljanje štete stvorene od prijašnjih generacija.

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka