Završena edukacija za lokalne koordinatore “Plave Eko-patrole“.

Datum objave: 20. studenoga, 2019.

U organizaciji udruge Argonauta kao nositelja projekta „Plava Eko-patrola“, te Lokalne akcijske grupe „MORE 249“ i drugih partnera na projektu, u Rastokama je realiziran je posljednji edukativni vikend seminar za 20 odabranih sudionika. Cilj edukacija bio je osnažiti sudionike znanjem i vještinama potrebnim za vođenje Plave Eko-patrole.

Ekopismenost, ekološki otisak, dobra ekonomija, hrana i održivost te kvaliteta života i održivost kao neraskidive veze, samo su neke od tema kroz koje su sudionici dublje upoznali značenje održivosti. Primjeri dobre prakse iz cijelog svijeta, jasno su pokazali koliko inovativnih rješenja se nudi te koliko ljudi održivo gradi zajednice i brine za budućnost planeta i sljedećih generacija. Sudionici su također usvojili znanje o tome što je to iskustveno učenje, kako ga osmisliti i voditi te na koji način potaknuti djecu da zauzmu svoje stavove i tako daju smisao svom znanju i vještinama.

Da bi testirali naučeno, sudionici su za posljednji seminar osmislili četiri radionice za djecu viših razreda osnovne škole i kroz pokuse, igrokaze, praktičan rad, simulacije, vizualizacije i razne neformalne metode, obradili četiri teme kojima se potiče ekološka osviještenost djece i djelovanje po principima održivog razvoja. Sudionici su tako imali priliku predstaviti svoje radove, ali i na vlastitoj koži osjetiti vrijednost neformalnih metoda u poučavanju i motiviranju djece za učenjem i aktivnim djelovanjem. Uspješnost njihovog rada mogla se vidjeti u oduševljenju ostalih sudionika koji su na zabavan način testirali svoje znanje i stavove, usvojili neka nova znanja, dodatno se povezali i otkrili skrivene talente u sebi.

Sudionici su potvrdili svoje znanje i vještine da budu kvalitetni voditelji Plave Eko-patrole koja će se od siječnja 2020. početi provoditi u Murteru, Tisnom, Pirovcu, Vodicama, Brodarici, Primoštenu i Rogoznici. Od educiranih sudionika, odabrat će se sedam koji će biti lokalni koordinatori Plave Eko-patrole i koji će voditi grupu od dvadeset djece patrolaša. Također, vjerujemo da će se i svi ostali sudionici na neki način nastaviti pridonositi kvalitetnoj provedbi pilot programa Plave Eko-patrole i tako ostati dio ove grupe entuzijasta.

Projekt „Plava Eko-patrola započeo je 01. lipnja 2019. te traje 22 mjeseca, a sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od 1.152.000,00 kn, dok je njegova ukupna vrijednost 1.280.000,00 kn. 

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island