Erasmus+ razmjena mladih “Say NO to plastic future”.

Datum objave: 13. siječnja, 2020.

Ove godine u razdoblju od 22. do 30. svibnja održat ćemo razmjenu mladih pod nazivom „Say NO to plastic future“ u sklopu Erasmus + programa. Na razmjeni će sudjelovati 36 mladih osoba iz šest različitih europskih država, Portugala, Španjolske, Italije, Njemačke, Mađarske i Latvije. Ideja za ovaj projekt proizašla je iz želje i potreba naše udruge da doprinesemo rješavanju ovog gorućeg globalnog problema- plastičnog zagađenja. Ako ne promijenimo svoj način razmišljanja i naše navika u ovom trenutku, priroda kakvu poznajemo možda više neće postojati. Uništavanjem prirode ne uništavamo samo prekrasan okoliš i razne životinjske vrste, uništavamo našu budućnost i kompromitiramo budućnost naše djece i budućnost svih živih bića. Ako je solidarnost pomoći nekome tko je u nevolji, onda je sada pravo vrijeme da pomognemo našoj planeti i budućim generacijama. Svakog dana smo na društvenim mrežama bombardirani slikama, činjenicama i savjetima kako smanjiti plastični otpad, što je naravno dobro, ali mišljenja smo da sve te informacije postaju samo još jedna objava na Facebook-u ili Instagram-u koju vidimo i nastavimo dalje. Na ovoj razmjeni želimo probuditi svijest kod mladih, educirati i potaknuti ih da rade na promjeni kolektivne svijesti, da surađuju i smišljaju nove projekte te da postanu primjeri u svojim lokalnim zajednicama koje treba slijediti.

Glavni ciljevi ove razmjene mladih su: (ponovno) povezati ih s prirodom kako bi osvijestili svoju ulogu i odnose između prirode i njih samih; osvijestiti ih o tome kako i zašto je, uopće, došlo do prekomjernog zagađenja plastikom i današnje situacije, jer jedino razumijevanjem prošlosti možemo riješiti sadašnje i buduće izazove; potaknuti ih na empatiju, razumijevanje, solidarnost i međunarodnu suradnju; potaknuti ih da razmišljaju kritički i usmjeriti ih prema novim metodama učenja i djelovanja; osnažiti ih vještinama, tehnikama i znanjem da budu aktivni u rješavanju ovog problema; potaknuti ih da smišljaju nove projekte i nove „zelene“ poslove kako bi mogli postati multiplikatori solidarnog načina razmišljanja i djelovanja prema ovom problemu.

Ovaj projekt će mladima pružiti priliku za vježbanje i razvoj socijalnih vještina; povećati samopouzdanje, samopoštovanje i zadovoljstvo životom; vježbat će timski rad, prezentacije, javni govor, rješavanje problema, kreativan rad koji će im pružiti prirodan osjećaj ispunjenja. S druge strane, sudjelovanjem u ovom projektu mladi će iskusiti i naučiti više o poštovanju, empatiji, solidarnosti s prirodom i svim živim bićima. Inspirirat ćemo mlade da se uključe i aktivno sudjeluju u društvu kao aktivni građani, poboljšati razinu ključnih kompetencija i vještina, promovirati ideju da je promjena moguća i da promjena počinje od nas samih.

KORISNICI: Grupa 36 mladih od 18 do 30 godina iz 6 europskih zemalja.

PARTNERI: Asociación Cultural En Construcción iz Španjolske, Radi Vidi Pats iz Latvije, A Jornada Dos Heróis iz Portugala, Mindenegyüttmegy Egyesület iz Mađarske, Kulturlabor Trial&Error e.V. iz Njemačke, Eurogems Associazione di Promozione Sociale iz Italije

DONATORI: Agencija za mobilnost i programe EU

TRAJANJE: 1. siječnja – 31. prosinca 2020.

VRIJEDNOST: 23.760,00 EUR

*Foto: Iva Milotić/24sata

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island