Što su patrolaši naučiili o obnovljivim izvorima energije?.

Datum objave: 11. veljače, 2020.

U organizaciji udruge Argonauta kao nositelja projekta „Plava Eko-patrola“ te Lokalne akcijske grupe „More 249“ i drugih partnera na projektu, u sedam osnovnih škola Šibensko-kninske županije u okviru „Pilot provedbe edukacijskog programa Plave Eko-patrole“ u školskoj godini 2019./2020., održana je druga edukativna radionica za učenike od 5. do 8. razreda.

U svakoj od sedam škola, oformila se grupa od 20 djece-patrolaša koji s lokalnim koordinatorom provode aktivnosti „Plave Eko-patrole“. Danas, 8. veljače 2020. godine, održana je druga edukativna radionica pod nazivom „Obnovljivi izvori energije“. Lokalni koordinatori su s djecom-patrolašima proveli aktivnosti unutar navedene radionice, a cilj današnje radionice bio je osvijestiti oblike energije i njezinu važnost u svakodnevnom životu; informirati se o izvorima energije i njihovoj održivosti ili neodrživosti; potaknuti na shvaćanje uzročno-posljedičnih veza u korištenju različitih izvora energije; osvijesti važnost obnovljivih izvora energije u održivom razvoju; potaknuti na informiranje i dijeljenje ideja radi pronalaska boljih rješenja kao i poboljšati prezentacijske i kreativne vještine te grupni rad, ali i potaknuti na kreativnost, suradnju, inovativnost i korištenje obnovljivih izvora energije.

Učenici su se upoznali s principima održivog razvoja kroz neformalne metode učenja i iskustveno učenje – nevidljiva lopta, igre uloga, energizere, medijsku pismenost, digitalne materijale, izrađivanje vjetrenjača i kartonskih kuća s vlastitim izvorom energije vjetra, timski rad. Na taj način potaknula se ekološka osviještenost djece i djelovanje po principima održivog razvoja. Djeca-patrolaši se i dalje upoznavaju s refleksijom nakon svake provedene aktivnosti u okviru radionice te na taj način aktivno participiraju, razvijaju i produbljuju međusobno povjerenje.

Projekt „Plava Eko-patrola“ započeo je 01. lipnja 2019. te traje 22 mjeseca, a sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od 1.152.000,00 kn, dok je njegova ukupna vrijednost 1.280.000,00 kn.

Čeka nas još pet edukativnih radionica, Hrana i održivostZar je more kiseloZeleno i plavoeRRRRRRRiziraj se!Zajedno za čišći okoliš te zajednički izlet na Kornate u lipnju 2020. godine! Veselimo se nadolazećim edukativnim radionicama, a do tada nas pratite na web i Facebook stranici „Plave Eko-patrole“, https://ekopatrola.org/ ,  https://web.facebook.com/plavapatrola/ .

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island