Bingo! Zeleni Bingo! – edukativna radionica Plave Eko-patrole.

Datum objave: 19. svibnja, 2020.

U okviru „Pilot provedbe edukacijskog programa Plave Eko-patrole“ u školskoj godini 2019./2020. i u organizaciji udruge Argonauta kao nositelja projekta „Plava Eko-patrola“ te Lokalne akcijske grupe „More 249“ i drugih partnera na projektu, 16. svibnja 2020. održana je peta edukativna radionica pod nazivom „Zeleni Bingo“. Cilj edukativnih radionica je upoznati učenike s principima održivog razvoja kroz neformalne metode učenja.

S obzirom na nastalu situaciju i uslijed globalne pandemije uzrokovane koronavirusom (COVID-19), peta edukativna radionica održana je kao kombinacija online edukativne radionice i samostalnog istraživanja djece-patrolaša u prirodi.

Ciljevi pete edukativne radionice su bili sljedeći: upoznati djecu s važnošću šuma i potaknuti ih na njihovu zaštitu i sadnju stabala; potaknuti djecu da borave u prirodi i istražuju njezinu raznolikost kao i na to da okolinu gledaju iz druge perspektive kako bi uvidjeli mogućnost primjene stvari i materijala u različite svrhe, ali i u različitim aktivnostima; naučiti djecu da se orijentiraju u prostoru pomoću izrađenog kompasa; potaknuti djecu na istraživanje, praktičan rad, razumijevanje ekosustava i pojma „održivosti“; potaknuti na razmišljanje o povezanosti aktivnosti, pojava i živih bića u sustavu; razvijati fine motoričke sposobnosti te izražavati zahvalnost onome što nam priroda daje.

Kroz razne neformalne metode i iskustveno učenje – Koliko stabala si zasadio? Zeleni Bingo, Zeleni Bingo u primjeni (izrada kompasa, ekosustava u staklenci od materijala sakupljenih u prirodi i izrada maketa kukaca te iskazivanje zahvalnosti kukcima) – potaknula se ekološka osviještenost djece i ostvarili su se ciljevi pete edukativne radionice. Nakon provedenih aktivnosti, djeca-patrolaši zapisivali su svoja zapažanja i kritička promišljanja putem evaluacijskog obrasca u kojem su im bila postavljena pitanja vezana za provedbu same radionice – od toga kako su se osjećali nakon određene aktivnosti, koliko im se svidjela određena aktivnost, jesu li imali poteškoća s provedbom radionice i koje preporuke imaju vezane za provedbu radionice. Ispunjavanjem evaluacijskog obrasca patrolaši su
pokazali i dokazali da mogu biti glavni akteri aktivnosti, da su razumjeli važnost odgovornog ponašanja prema prirodi te da svojim djelovanjem mogu kreirati promjene i potaknuti na razmišljanje i ostale stanovnike lokalne zajednice.
„Živi svijet u prirodi me je oduševio.“
„Oduševilo me to što svašta možemo napraviti od prirodnih materijala.“
„Nije bilo teško pronaći materijale u prirodi, posebno mi se svidjelo skupljanje smeća, jer tako je naš planet ljepši i čišći.“
„Uspio sam izraditi kompas i orijentirati se u prostoru.“
„Jesam, svakoj biljkici koju sam posadila sam dala jako puno pažnje… I ja mislim da će uspjet.“
„Uspio sam izraditi ekosustav u staklenci i osjećao sam se kao da sam napravio novi planet s čistim zrakom.“
„Napravio sam leptira i rekao “hvala kukci!”.“
„Naučila sam koliko zapravo nam treba kisika i kako sve manje i manje stabla ima. Trebali bismo više reciklirati da spasimo šume i ne bacati otpad. Osjećala sam se jako dobro.“

Na kraju radionice svaki lokalni koordinator objasnio je svojoj grupi djece-patrolaša postupak Foto natječaja koji traje od 16. svibnja do 26. svibnja 2020. godine te izvlačio pobjednika Zelenog Binga na temelju prethodno odabranih brojeva između 1 i 50. Izvlačenjem brojeva odabran je po jedan pobjednik Zelenog Binga iz svake škole koja sudjeluje u provedbi projekta Plava Eko-patrola.

Projekt „Plava Eko-patrola“ započeo je 01. lipnja 2019. te traje 22 mjeseca, a sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od 1.152.000,00 kn, dok je njegova ukupna vrijednost 1.280.000,00 kn.
Čekaju nas još dvije edukativne radionice – Zar je more kiselo i Zajedno za čišći okoliš te zajednički izlet na Kornate.

Veselimo se svim nadolazećim edukativnim radionicama i aktivnostima unutar projekta, bile one u virtualnom svijetu ili ne! I, do tada nas pratite na web stranici “Plave Eko-patrole” i Facebook stranici “Plave Eko-patrole“.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island