Svečano otvorenje Edukacijskog centra u Murteru.

Datum objave: 17. lipnja, 2020.

U organizaciji udruge Argonauta i partnera na projektu, u Murteru je 16. lipnja 2020. upriličeno svečano predstavljanje „Edukacijskog centra za održivi razvoj otoka i priobalja Šibensko-kninske županije“. Uređenje i adaptacija Edukacijskog centra sufinancirano je kroz projekt „Plava Eko-patrola“ i Švicarsko-hrvatski program suradnje, a sam prostor Edukacijskog centra ustupila je Općina Murter-Kornati koja je i partner na projektu.

U sklopu udruge Argonauta već od 2007. godine djeluje „Edukacijski centar za održivi razvoja otoka i priobalja Šibensko-kninske županije“ kao program i fizički prostor koji je 2017. godine promijenio funkciju da bi se u njemu smjestila i primjereno izložila vrlo vrijedna Etnološka zbirka Marka Mudronje Rebca.

Adaptacijom i uređenjem prostora iznad ambulante u Murteru te otvorenjem „Edukacijskog centra za održivi razvoj otoka i priobalja Šibensko-kninske“, sudionici projekta su sada dobili prikladno i opremljeno mjesto na kojem mogu prisustvovati različitim edukacijskim programima iz područja održivog razvoja. Za adaptaciju „Edukacijskog centra za održivi razvoj otoka i priobalja Šibensko-kninske županije“ izdvojeno je 195.000,00 kn, a za opremanje oko 65.000,00 kn. Važno je naglasiti i da će Edukacijski centar, osim udruzi Argonauta, biti na raspolaganju za korištenje i drugim lokalnim dionicima kao co-working prostor, kako bi se stvorio potreban sinergijski učinak za bolju provedbu budućih inicijativa održivog razvoja i uspjeh projekta “Plava Eko-patrola”.

Sinergija se također mogla osjetiti i na samom otvorenju „Edukacijskog centra za održivi razvoj otoka i priobalja Šibensko-kninske županije“ na kojem su prisustvovali predstavnici partnera na projektu, ali i brojni suradnici i dionici lokalne zajednice čija je podrška i angažman od velike važnosti u promicanju održivog razvoja i stvaranju primjera dobre prakse za druge otoke i mjesta u priobalju.

Projekt „Plava Eko-patrola“ započeo je 01. lipnja 2019. te traje 22 mjeseca, a sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od 1.152.000,00 kn, dok je njegova ukupna vrijednot 1.280.000,00 kn. U tijeku projekta se realizira i „Pilot provedba edukacijskog programa Plave Eko-patrole“ za koju je honorarno angažirano sedam lokalnih koordinatora te kroz koju se 140 djece-patrolaša iz sedam škola na području Šibensko-kninske županije, educira o održivom razvoju i ekološkom stilu života.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island