Patrolaši poručuju: “Zajedno za čišći okoliš”.

Datum objave: 30. lipnja, 2020.

U okviru „Pilot provedbe edukacijskog programa Plave Eko-patrole“ u školskoj godini 2019./2020. i u organizaciji udruge Argonauta kao nositelja projekta „Plava Eko-patrola“ te Lokalne akcijske grupe „More 249“ i drugih partnera na projektu, 27. lipnja 2020. održana je šesta edukativna radionica pod nazivom „Zajedno za čišći okoliš“. Cilj edukativnih radionica je upoznati učenike s principima održivog razvoja kroz neformalne metode učenja.

Radionica Zajedno za čišći okoliš odvijala se na obližnjim otocima na području sedam osnovnih škola uključenih u provedbu projekta: otok Krapanj, Podvrške, Donji Kraj, otok Smokvica, otočić Jaz, otok Maslinjak, otok Prvić Šepurina.

Ciljevi šeste edukativne radionice su bili sljedeći: naučiti i primijeniti znanstvenu metodu prikupljanja podataka o otpadu; potaknuti na širenje znanja i aktiviranje sugrađana ekološke aktivnosti i održiv životni stil; potaknuti na detektiranje problema, aktivno saniranje onečišćenja i pravilno adresiranje problema i mogućih rješenja; osvijestiti važnost cilja, grupe i njezine veličine u adresiranju i rješavanju problema.

Kroz razne neformalne metode i iskustveno učenje – Poziv na foto natječaj, Metoda transekta i skupljanje otpada, energizer Što sadrži želudac kita?, Educiraj se, pokreni se i patroliraj! i Ali to nije sve – potaknula se ekološka osviještenost djece i ostvarili su se ciljevi šeste edukativne
radionice.

Nakon provedenih aktivnosti, djeca-patrolaši i njihovi roditelji te sugrađani zapisivali su svoja zapažanja i kritička promišljanja, kao i preporuke vezane za odnošenje prema prirodi:

„Hvala što ste očistili plažu!“
„Bravo za djecu koja od malena uče da treba čuvati okoliš! Svaka čast!“
„Još uvijek se zgražam količinom otpada.“
„Žao mi je otoka.“
„Bilo mi je odlično, ali bila sam pomalo tužna kad sam vidjela koliko je smeća. Sve u svemu zabavila sam se i naučila mnogo!“
„Čuvajmo okoliš.“
„Ne treba bacati smeće u more niti u prirodu.“
„Recikliraj!“
„Ako imaš smeće, a u blizini nema koša ponesi doma i baci! Nikako ne u prirodu.“

Djeca-patrolaši su i dalje ostali glavnim akterima aktivnosti edukativne radionice što je pridonijelo činjenici da su razumjeli važnost odgovornog ponašanja prema prirodi i da su svojim djelovanjem utjecali na kreiranje promjena i potaknuli na razmišljanje svoje sugrađane.

Projekt „Plava Eko-patrola“ započeo je 01. lipnja 2019. te traje 22 mjeseca, a sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od 1.152.000,00 kn, dok je njegova ukupna vrijednost 1.280.000,00 kn.

Čeka nas još jedna edukativna radionica pod nazivom Zar je more kiselo te zajednički izlet na Kornate! Edukativna radionica i zajednički izlet provest će se na početku školske godine 2020./2021. poradi COVID-19.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island