Kick-off konferencija projekta JEDRO.

Datum objave: 14. srpnja, 2020.

„JEDRO – Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka”

MURTER, 14. srpnja, 2020.

– U ugodnoj atmosferi Beach Bara Lantana u uvali Čigrađa u Murteru, jutros s početkom u 9.30h održala se konferencija za medije s ciljem predstavljanja javnosti novog murterskog EU projekta punog naziva „JEDRO – Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka” koji je okupio snažan konzorciji lokalnih i regionalnih partnera u civilnom i javnom sektoru.

Predstavnici svih organizacija uključenih u ovaj projekt podijelili su svoja razmišljanja i očekivanja od projekta JEDRO.

Razvojna direktorica Argonaute i voditeljica projekta, Ivona Jadrić rekla je kako joj je jako drago što u ime Argonaute i ostalih projektnih partnera i suradnika može predstaviti ovaj projekt, koji je okupio najznačajnije OCD-ove u općini Murter-Kornati; Latinsko idro, KUU Zaokret, Ogranak Matice hrvatske u Murteru, Murterske bake i Dramske amatere Murter, zatim Općinu Murter-Kornati kao jedinicu lokalne samouprave te potporne organizacije, Eko-klaster CEDRU iz Splita i Sveučilište u Zadru. Nadodala je da im je svima cilj unaprijediti međusobnu suradnju, podići kvalitetu programa koji svatko u svojoj djelatnosti nude svojim korisnicima. To sve pridonosi kapacitiranju organizacija u različitim segmentima (stručnim, društveno-poduzetničkim, projektnim itd.).

K tomu, jedan od rezultata projekta JEDRO bit će i novi murterski društveni i co-working centar koji će početi s radom u 2. godini projekta nakon adaptacije prostora namijenjenog za centar. Argonauta će organizacijski i administrativno nositi projekt, u čemu ima 15-to godišnje iskustvo kroz projektni način rada i financiranja. Ovaj projekt ostvarenje je dugoročne vizije da se iskustvo Udruge prenese na druge udruge u lokalnoj zajednici kako bi ih osnažili, prvenstveno za nove načine financiranja i razvoj njihovih programa te da bi zajednički mogli dati veći doprinos razvoju lokalne zajednice.

Ranko Milić, predsjednik CEDRA-e iz Splita rekao je kako je CEDRA Split sudjelovala od samog početka razvoja projekta i njegove prijave na natječaj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-ova i lokalne zajednice kroz operativni Program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Najveći doprinos projektu CEDRA će dati kao voditelji procesa i uvođenja modela participativnog upravljanja javnim prostorima i razvoja društvenog poduzetništva za lokalne partnerske udruge.

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Murteru Mande Turčinov-Ježina istaknula je kako Ogranak Matice hrvatske u Murteru surađuje s brojnim dionicima uključenim i u ovaj projekt kroz svoju izdavačku djelatnost te programe događanja iz područja kulture, znanosti, istraživanja i slično. Iz Ogranka se nadaju  da će se kroz projekt JEDRO osnažiti njihova djelatnost i da će se snažnije povezati s drugim partnerima i suradnicima na projektu te u toj sinergiji njihovim korisnicima ponuditi bogatiji program kroz rad novog društvenog centra.

Tina Skračić, djelatnica udruge Latinsko idro poručila je kako udruga kroz projekt JEDRO i dalje želi doprinositi očuvanju murterske tradicije i načina života, a posebno brendirati školu jedrenja za najmlađe i na taj način prenijeti tradiciju na nove naraštaje te osmisliti i ojačati nove programe koje će nuditi različitim skupinama korisnika. Tajnik KUU Zaokret, Mate Skračić rekao je kako Zaokret kroz ovaj projekt, između ostalog, želi osigurati bolje ljudske kapacitete za udrugu jer se trenutno sve radi na volonterskoj razini, u slobodno vrijeme njezinih članova. A osoba koja bi radila u udruzi kao koordinator programa kroz projekt JEDRO zasigurno će puno doprinijeti da se program koji Zaokret provodi profesionalizira i bude vidljiviji u lokalnoj zajednici, na glazbenoj sceni te široj javnosti uopće.

Jelena Ćurić, predstavnica Karnevalske udruge Murterske poklade (BAKE) rekla je da će ova udruga kroz projekt JEDRO nastaviti brendirati murterske BAKE kao manifestaciju koja ima ogroman potencijal za daljnji razvoj te da planiraju dodati i nove cjelogodišnje aktivnosti koje će se osmisliti za vrijeme trajanja projekta.

Dorjana Juraga, tajnica Dramskih amatera Murter naglasila je kako dramski amaterizam u Murteru traje gotovo cijelo stoljeće, točnije od 1922. godine. Stoga je u planu da se ta velika obljetnica dostojno obilježi, a nadaju se kako će im projekt JEDRO u tome dati „vjetar u leđa“.

Za kraj se oglasio i Toni Turčinov, načelnik općine Murter-Kornati koji je zaključio kako su projekti poput JEDRO-a iznimno važni jer oni uključuju ljude, mještane koji i daju cijeli smisao ovakvim projektima. Rekao je da će Općina osigurati infrastrukturu za ovaj projekt u vidu prostora za društveni centar i svu potrebnu logističku podršku jer Općina želi lokalnim udrugama osigurati što bolje uvjete rada, a time i napredak.

Nakon konferencije za medije uslijedilo je potpisivanje Sporazuma o partnerstvu na projektu sa svim partnerima i suradnicima te detaljnije predstavljanje projekta lokalnim dionicima iz javnog, civilnog i privatnog sektora, kojeg je prezentirala voditeljica projekta.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island