Dalmacija u akciji „Zajedno za čišći Jadran“.

Datum objave: 24. srpnja, 2020.

ZADAR, SPLIT, KORČULA 25. i 26. srpnja 2020. – U organizaciji udruge Argonauta s otoka Murtera i suorganizaciji ronilačkih klubova RK Sv. Roko – Bibinje, UPA Rostrum – Split te ERK Korčula iz Korčule, održat će se tri akcije čišćenja podmorja pod nazivom „Zajedno za čišći Jadran“. Akcije čišćenja podmorja, održat će se za vikend, simultano u Zadru i Splitu u subotu 25. srpnja 2020. te u nedjelju 26. srpnja u Korčuli.

Kroz ovu ekološku akciju, čistit će se sljedeće lokacije: u Zadru će se čistiti lučica Foša, u Splitu kupalište Žnjan, a na Korčuli predio Luke „Porto Uš“ do plaže ne benzinskoj postaji. Ronilački klubovi RK Sv. Roko – Bibinje, UPA Rostrum – Split te ERK Korčula iz Korčule domaćini su ovih akcija, koje se događaju na njima dobro poznatom terenu, te su kao takve odabrane najproblematičnije lokacije koje su značajno zagađene otpadom. Na svakoj se akciji očekuje angažman 20-ak iskusnih lokalnih ronioca volontera, te drugih lokalnih volontera koji će akciju potpomoći iz brodica i sa kopna. Izvađeni otpad će se mjeriti, a u njegovom pravilnom zbrinjavanju sudjelovat će komunalna poduzeća.

Akcija „Zajedno za čišći Jadran“ nastavit će se i u kolovozu 2020. kada će ronioci iz navedenih klubova, posljednjeg vikenda u kolovozu, doći na u Murter na finalnu akciju čišćenja podmorja, na više lokacija na otoku Murteru, gdje će ih ugostiti udruga Argonauta, kao domaćin i koordinator. Za taj se vikend planira i „Festival moru“ s pregršt povezanih događanja, o čemu ćemo pravovremeno obavijestiti javnost.

Cilj ove akcije jest udružiti snage organizacija čija je misija povezana sa zaštitom morskog okoliša, izvaditi što više otpada iz jadranskog podmorja, održavati ga čistim i podizati svijest javnosti o ovom problemu. Kako bi akcije uistinu bile uspješne, pozivamo javnost, sve građane i turiste da pravilno odlažu otpad, smanje konzumaciju jednokratne plastike, te i sami sudjeluju u akcijama čišćenja plaža i okoliša, jer jedino na taj način svatko od nas može biti dio pozitivne promjene.

Organizaciju akcija čišćenja podmorja, omogućila je kompanija Procter and Gamble Hrvatska odnosno njeni kupci koji su kupnjom označenih proizvoda dali svoj doprinos donaciji.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island