OD SKICE DO KUĆICE.

Piše: Ivana Marin — 31. srpnja, 2020.

U sklopu projekta Arheološko blago Colentum 8, udruga Argonauta je u suradnji s lokalnim majstorom brodograditeljem Milanom Jadrešićem, po začetnoj ideji predsjednika udruge Luke Ježine i skici akademske kiparice Carle Radnić, izradila novu atrakciju na samom arheološkom nalazištu Colentum.

Uklonivši ostatke stare “izvidnice” koja je od prije bila postavljena na boru, a koja je svojim izgledom, pozicijom i strukturom pozivala na atraktivnu transformaciju, izradili smo novu drvenu konstrukciju sastavljenu od stepenica, dvije platforme, ograde i brodskog konopa. Tako smo staroj, vjerojatno “špijačkoj pošti” udahnuli novi život i namjenu; umjesto
skrivenih pogleda na osamljene nudiste na nekadašnjoj neuređenoj plaži, na današnjem se vidikovcu djeca mogu igrati, a posjetitelji namjernici uživati u pogledu iz ptičje perspektive na prvu hrvatsku arheološku plažu i predivan arhipelag koji ju okružuje. U skoro vrijeme planira se i dovršetak uređenja suhozidnog podzida i pristupne staze.

Proces ideje i postavljanja kućice možete pogledati u nastavku, od fotografija stare drvene konstrukcije, preko pojednostavljenih skica do završnog rezultata koji će zasigurno ostati na korištenje i divljenje i budućim generacijama.

Projekt “ABC8” financira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske Unije (MRRFEU).

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka