Akcija “Zajedno za čišći Jadran” ima nastavak u Murteru i Betini.

Piše: Ivana Marin — 27. kolovoza, 2020.

OTOK MURTER, 29. kolovoza 2020. – Akcija „Zajedno za čišći Jadran“ ovu subotu se nastavlja u Murteru i Betini gdje će Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta ugostiti 60-ak ronilaca iz ronilačkih klubova RK Sv. Roko – Bibinje, UPA Rostrum – Split i ERK Korčula iz Korčule. Osim akcija čišćenja, u Murteru će se održati i mali Festival moru u sklopu čega će se održati izložba „Život jadranskih dubina“ i nagradna lutrija „Nahrani perisku“.


Kroz navedenu akciju, prošli mjesec je izvađeno 70 kubika otpada iz mora s onečišćenih lokacija u Zadru, Splitu i Korčuli, a ovaj vikend akcije čišćenja podmorja nastavljaju se u Murteru i Betini. Čišćenje je predviđeno u subotu, 29. kolovoza 2020. u jutarnjim satima i to na dvije lokacije; uvala Hramina između trga Rudina i plaže Luke u Murteru te područje od Porta prema Kapelici u Betini, koje su odabrane kao lokacije značajnije zagađene otpadom. Osim gostujućih ronilaca, čišćenju će se priključiti i novoosnovani murterski ronilački klub RK Murter-Kornati, volonteri iz brodica – članovi udruga Latinsko idro i Betinska gajeta te ostali lokalni volonteri. Komunalna poduzeća, Murtela i Ježinac, sudjelovat će u sakupljanju i pravilnom zbrinjavanju izvađenog otpada.

Nakon akcija čišćenja, s početkom u 19:00 h kod spomenika „Lostura“ na plaži Luke, održat će se mali Festival moru. Na Festival su dobrodošli svi, mali i veliki, kako bi kroz različite radionice naučili ponešto o moru, njegovim stanovnicima, razlogu zašto periski u Jadranskom moru više gotovo pa i nema i mnogočemu drugome. Svi posjetitelji Festivala moru imat će priliku pridonijeti očuvanju preživjelih jedinki školjkaša periske (Pinna nobilis) sudjelujući u nagradnoj lutriji „Nahrani perisku“ čije će izvlačenje započeti u 22:00 h. U sklopu festivala, upriličit će se i izložba fotografija pod nazivom „Život jadranskih dubina“ koja će nas odvesti u prekrasan podvodni svijet Jadrana.

Kao domaćin i koordinator, udruga Argonauta poziva sve zainteresirane da se priključe planiranim aktivnostima i bogatom sadržaju u cilju čišćenja i zaštite Jadranskog mora, zaštite njegovih stanovnika i spašavanju preostalih jedinki endema Mediterana. Također, zahvaljujemo se svim dionicima i pojedincima iz općina Murter-Kornati i Tisno koji su prihvatili poziv na suradnju kao i svim sponzorima i donatorima nagradne lutrije.

Kao zahvalu za sudjelovanje u svim akcijama čišćenja „Zajedno za čišći Jadran“, ronioci će dan nakon akcija čišćenja u Murteru I Betini biti nagrađeni zaronom u ronilačku zoni Opat u NP Kornati.

Organizaciju akcija čišćenja podmorja „Zajedno za čišći Jadran“ omogućila je kompanija Procter and Gamble Hrvatska odnosno njeni kupci koji su kupnjom označenih proizvoda dali svoj doprinos donaciji, a kojima se ovim putem zahvaljujemo.

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka