Dan posvećen moru – čišćenje podmorja i Festival moru.

Datum objave: 1. rujna, 2020.

MURTER – 29.08.2020. – Akcija „Zajedno za čišći Jadran“ ovu subotu se nastavila u Murteru i Betini gdje je Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta organizirala akcije čišćenja podmorja na kojima je sudjelovalo 60-ak ronilaca i drugih volontera. Osim akcija čišćenja, u Murteru je održan i mali Festival moru, izložba „Život jadranskih dubina“ i nagradna lutrija „Nahrani perisku“ čija sredstva će biti donirana za skrb preostalih jedinki školjkaša periske.

Akciju čišćenja podmorja, provodilo je 60-ak ronilaca iz ronilačkih klubova RK Sv. Roko – Bibinje, UPA Rostrum – Split, ERK Korčula iz Korčule te novoosnovani murterski ronilački klub RK Murter-Kornati. Na moru su ronioce pratili volonteri iz brodica – članovi udruga Latinsko idro i Betinska gajeta 1740. kao i ostali lokalni volonteri na kopnu.

Ni olujno jugo nije spriječilo ronioce i volontere u njihovoj namjeri, te su nakon samo par sati akcije,  uvala Hramina u Murteru te uvala Zdrače u Betini očišćene od otpada. Raznovrsnost predmeta pronađenih u moru, još je jednom potvrdila koliko svojim nemarom zatrpavamo more od kojeg toliko dobivamo i tražimo. Za pravilno sakupljanje i zbrinjavanje izvađenog otpada, pobrinula su se  Komunalna poduzeća Murtela d.o.o. i Ježinac d.o.o.

Izjava Suzane Suman, koordinatorice za promidžbu akcije „Zajedno za čišći Jadran“ iz udruge Argonauta:

„Jako je lijepo vidjeti mnoštvo pojedinaca, volontera, ronioca i udruga sjedinjenih u jednom cilju – očuvanju našega podmorja. Svaki doprinos se broji, a kada svi gledamo u istom pravcu, rezultat mora biti vidljiv. On se u subotu pokazao kao dan pun korisnog rada, dobrog raspoloženja i druženja, a činjenica da nas je u subotu okupila briga za naše Jadransko more dokazuje kako od ovih akcija svi imamo koristi; sudionici zbog dobrog osjećaja koji nakon njih ostaje i naše Jadransko more koje ostane „siromašnije“ za pozamašnu količinu otpada. U Argonauti se već veselimo idućoj ovakvoj ili sličnoj akciji!“

Izjava Ivana Živkovića, predsjednika Udruge za podvodne aktivnosti Rostrum iz Splita:

„Olujno jugo promijenilo je i poremetilo planove vezano za lokacije čišćenja podmorja, ali nije utjecalo na dobru atmosferu i zalaganje ronioca da obuhvate i očiste što veći dio obale na rezervnim lokacijama. Tako su članovi UPA Rostrum-a čistili predio uvale Zdrače, te uz pratnju barkarijola izvadili zavidnu količinu otpada. I nastavak dana je prošao uz bogato organizirana događanja, te u druženju s kolegama na kojima su uspostavljeni kontakti između Udruga. Također su dogovorene i buduće suradnje, te planovi za daljnja čišćenja podmorja. Radujemo se budućim zajedničkim projektima, te još jednom zahvaljujemo organizatoru ove hvale vrijedne eko-akcije.“

Nakon uspješne akcije čišćenja podmorja u jutarnjim satima, u 19h započeo je i Festival moru kod spomenika Losturi na plaži Luke. U sklopu festivala održana je malakološka radionica gdje su predstavljeni mekušci Jadrana, prezentacija ronilačke opreme i niz edukativnih radionica na kojima se moglo naučiti  mnoštvo novosti o moru, njegovim stanovnicima i razlogu zašto periski u Jadranskom moru više gotovo pa i nema. U sklopu Festivala moru svaki je posjetitelj mogao sudjelovati u  nagradnoj lutriji od koje će se sakupljena sredstva donirati Aquariumu Pula koji se brine i skrbi preživjelih jedinki periski u Jadranskom moru. U sklopu Festivala moru, otvorena je i izložba fotografija „Život jadranskih dubina“ autora Đanija Iglića, Ivane Kurić Kovačević, Duške Romanović i Eugena Kogoja koji su svojim kamerama zabilježili jedinstvene prizore jadranskog podmorja i tako privukli znatiželju posjetitelja.

Izjava Marka Damjanova, člana ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja:

„Završna akcija na Murteru kruna je svih radova koji su se provodili na ovom projektu tijekom 2020. Provođenje svih zamišljenih aktivnosti tijekom dana pokazalo je razrađen i detaljan pristup u planiranju akcije, koji ovim putem pohvaljujemo. Svi članovi RK Sv. Roko iznimno su zadovoljni realizacijom akcije i druženjem s kolegama sa kojima dijelimo iste stavove i zanos za održivim upravljanjem podvodnim ekosustavom. Rado ćemo i dalje sudjelovati u sličnim projektima kojima je cilj istaknuti brigu o zaštiti mora kao resursa s kojim i od kojeg živimo.“

Dan bogat sadržajem i organiziran u cilju čišćenja i zaštite Jadranskog mora, zaštite njegovih stanovnika i spašavanju preostalih jedinki endema Mediterana – školjkaša periske (Pinna nobilis) završio je izvlačenjem lutrije, na kojoj se osvajale zaista vrijedne nagrade brojnih sponzora, plesom i druženjem.

Izjava Tamare Crnac, članice Ekološkog ronilačkog kluba Korčula:

“Ponosni smo što je i ERK Korčula mogao biti dio ove velike akcije čišćenja podmorja te doprinijeti Festivalu moru i edukaciji djece o važnosti stanovnika morskog ekosustava i njihovoj zaštiti. Svi sudionici akcije, svojim djelovanjem su odabrali biti zaštitnici mora te nas ovakva druženja pune pozivnom energijom i motivacijom za buduće akcije čišćenja. Svojim djelovanjem u sadašnjosti, izgrađujemo budućnost sljedećih generacija, a upravo ovakvim inicijativama brinemo se da ta budućnost bude svijetla. S Murtera nosimo odlične uspomene te se radujemo budućim projektima i inivijativama, a organizatorima se zahvaljujemo na gostoprimstvu i odličnom druženju.”

Udruga Argonauta, kao organizator i domaćin aktivnosti koje su se odvijale u subotu, zahvaljuje se svim dionicima i pojedincima iz općina Murter-Kornati i Tisno koji su prihvatili poziv na suradnju kao i svim sponzorima i donatorima nagradne lutrije.

Organizaciju akcija čišćenja podmorja „Zajedno za čišći Jadran“ omogućila je kompanija Procter and Gamble Hrvatska odnosno njeni kupci koji su kupnjom označenih proizvoda dali svoj doprinos donaciji, a kojima se ovim putem zahvaljujemo.

POPIS DIONIKA U SUORGANIZACIJI:

RK Murter-Kornati
RK Sv. Roko
UPA Rostrum
ERK Korčula
Murtela d.o.o.
NP Kornati
Udruga Latinsko Idro
TZ Murter-Kornati
Općina Murter-Kornati
Udruga Betinska gajeta 1740.
Muzej Betinske drvene brodogradnje
TZ Betina
Općina Tisno
Ježinac d.o.o.

POPIS SPONZORA LUTRIJE:

Konoba Boba
Restoran Butina -Marina Hramina
Pomalo Buffet Pizzeria
Restoran Reflektor
Pizzeria Morski pas
FOOD Bar Bigulica
Caffe Krešimir
Caffe Bar Reful
Corretto Bar
Dolphin Watching Tour
Ronilački centar Najada
RK Sv. Roko
UPA Rostrum
ERK Korčula
Udruga Argonauta

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island