Morski superjunaci – radionica za djecu.

Datum objave: 1. rujna, 2020.

29. kolovoza 2020., na plaži Luke u Murteru, održana je edukativna radionica „Morski superjunaci“ u kojoj su se djeca upoznala s likovima: Ninom, Brzim i Juanom. Morski pas Brzi, zvjezdača Juan i morska biologinja Nina, imali su za cilj naučiti djecu o moćima koji oni posjeduju, probuditi znatiželju i interes za živim bićima u moru te želju za njihovom zaštitom.

Djeca su izabrala koji superjunak žele biti i vjerujemo da će im on služiti kao „role model“ u njihovoj ljubavi prema morskom životu i  njihovoj aktivnoj zaštiti!

Također, i za nas odrasle nije kasno. Možda vas baš Brzi, Nina ili Juan vrate u vrijeme kada je sve bilo moguće pa čak i zaštititi more i oceane. Prvi korak može započeti već danas! 😉

BRZI
Ja sam šef u moru te imam veliku odgovornost da održavam morski ekosistem zdravim, uklonim bolesne jedinke i spriječim širenje zaraze. Morska prostranstva moj su dom te volim lagano uživati u plovidbi i gledati što se događa oko mene. Ipak, izazovi me i pokazat ću ti svoju brzinu! Osim 5 osjetila koje imaš i ti, ja imam dodatna 2 osjetila koja mi daju supermoć! Osjetiš li ti kako kuca srce prijatelja do tebe? E pa ja to mogu! Meni elektroreceptori daju moć da osjetim promjene elektriciteta, dok pomoću mehanoreceptora osjećam i najmanje promjene vibracija. Cool zar ne?

JUAN
Moja supermoć je najbolja od svih! Ja imam sposobnost RE-GE-NE-RA-CI-JE. Ostanem li bez jednog kraka, izraste mi novi!! Ne krećem se krakovima, to zaboravi. Krećem se malenim nožicama ispod krakova koje mi osim kretanja omogućuju i da dišem jer imaju ulogu škrga. A moj želudac, on je tek posebna priča. Ako naiđem na veliki plijen, mogu izbaciti želudac van i potom ga usisati. Prezanimljivo, slažeš se?

NINA
Ja nemam super osjetila kao mehano i elektroreceptori niti sposobnost regeneracije, ali odlična sam u prilagođavanju, smišljanju i realiziranju ideja! Ljudska vrsta, smislila je opremu kako da zaroni u morski svijet i tako promatra život u njemu. Također, s opremom koju smo izumili, otišli smo i do najvećih dubina oceana pa čak i do Marijanske brazde duboke 11 km.  Sve to mi pomaže da budem morski biolog i izučavam morski svijet oko sebe. Moja najveća moć je što mogu zaštiti stanovnike mora, ali trebam pomoć. Želiš li biti kao ja?

Aktivnost provedena u sklopu projekta „JEDRO – Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forum



Argonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island