U betinskom vrtiću osvanula divovska hobotnica šarenih pipaka.

Datum objave: 2. rujna, 2020.

Ponovno otvaranje vrata u vrtiću u Betini, obradovalo je sve mališane koji će u njemu provoditi svoje vrijeme! Naime, divovska hobotnica šarenih pipaka je osvanula u njihovom igralištu i bit će im na raspolaganju svo vrijeme i to za ono najdraže – igru i smijeh!! Instalaciju je osmislila i napravila Argonautina EVS volonterka Claudia Calamia kojoj je ovo bio osobni projekt, a uz pomoć vrijednih ruku gospodina Jose Ćorkala i drugih volontera, instalacija je uspješno postavljena i spremna za upotrebu!

Kako je izgledalo oduševljenje djece kada su ugledali hobotnicu pogledajte u galeriji, a cijelo objašnjenje osobnog projekta “od ideje do realizacije” pročitajte u tekstu ispod kojeg je pripremila naša Claudia.

Održivost okoliša nastupa kada svojim ponašanjem počnemo poštivati sve ono što nas okružuje. To nije materijal, predmet ili nešto opipljivo; već razmišljanje i djelovanje kao da je i briga o prirodi  jedan od ciljeva tijekom procesa dizajniranja.

Kao europski volonter u udruzi Argonauta, imala sam priliku razviti osobni projekt. Počela sam razmišljati o tome kako mogu dati svoj najbolji doprinos zajednici u kojoj živim; promatrajući ponašanje, potrebe i ljude. U međuvremenu, pokušala sam to uskladiti sa svojim vještinama i sa željom da kroz dizajn pasivno širim obrazovanje o održivosti okoliša i ekološkom stilu života.

Cilj ovog projekta je obratiti pozornost na neke otpadne materijale za višekratnu upotrebu koji su vrlo česti, kao automobliske gume na primjer. Ova vrste obrađenih guma, u prirodi se ne može razgraditi zbog miješavine prirodnih i kemijskih materijala od kojih su građene. Danas se automobilske gume mogu reciklirati u dobrom postotku, oporabom gume (gotovo 70%) i proizvedenom energijom (30%). Ipak, postupak recikliranja je prilično nov i još uvijek skup, posebno za male tvrtke.

Međutim, prije odlaganja ovih proizvoda moguće je napraviti prethodni korak kako bi im se produžio životni vijek i na taj način odgodilo korištenje nove energije potrebne za njihovu preradu. Dakle, prema “zelenom razmišljanju”, prije recikliranja možemo ponovno upotrijebiti odbačene proizvode dajući im novi život u novom kontekstu i tako modificirati njihov “životni ciklus produkta”.

Automobliske gume su izrađene su od zaista zanimljivih materijala zahvaljujući performansama koje ova vrsta gume posjeduje, te bi bila šteta ne iskoristiti ih.

Drugi, ali ne manje važan cilj projekta, je potaknuti prenamijenu predmeta, posebno ovakve vrste materijala koji se inače koriste za jednokratnu upotrebu.

Korištenjem proizvoda kojima dajemo “drugi život” (second life) dajemo i dobar primjer iz kojeg se može crpiti inspiracija. Možemo na to gledati kao na vrstu dobrog pasivnog obrazovanja. Tko je savršena meta za to? Djeca, naravno! Jer su poput spužve spremni uhvatiti i shvatiti puno značenje aktivnosti.

Siccome è quasi impossibile modificare il pensiero di un adulto, noi dovremo occuparci dei bambini. Cit. Munari

Kako je gotovo nemoguće promjeniti razmišljanje odraslih, morat ćemo se pozabaviti djecom.

Dakle, provjerila sam različita mjesta oko otoka i kad sam vidjela vrtić u Betini, bilo mi je jasno da bi to mjesto moglo biti savršeno za popravljanje vanjskog zida i stvaranje nove kulise u kojoj bi djeca mogla uživati u igri.

Uz odobrenje ravnateljice vrtića, Petre Kranjac, projekt je započeo!

Konkretno, temeljio se na uzimanju guma iz servisa i garaža, kako bi se stvorio alternativni način koji će malim trgovinama pomoći da odbace ove proizvode. Gume smo dobili od Autoservisa Robi i Autoservis Antušina u Betini, kojima ovim putem zahvaljujemo na ljubaznoj suradnji.

Nakon što smo skupili dovoljno gume, započeli smo s njihovim pranjem koristeći prirodne proizvode poput sode, vode i puno naše energije! Nakon pranja, gume je bilo moguće obojati prvom rukom u bijelo,  kao bi kasnija, šarena boja, dobila svjetlinu i živost.

Obzirom na igru i ponašanja djece na već postojećim igralištima i vanjskim igračkama u okolici, shvatili smo da ovaj prijedlog vodi prema nečem novom: svojevrsnom zidu za penjanje (hobotnice smiješnog lica!). A temelji se na jednostavnom i prepoznatljivom obliku kako bi potakao dječju znatiželju i eksperimentiranje. Odrasli ne moraju objašnjavati kako koristiti igračaku, već intervenirati što je manje moguće, sugerirajući multisenzorne podražaje koje dijete može samostalno procesuirati.

Odjednom se u vrtiću pojavila divovska narančasta hobotnica sa šarenim pipcima izrađenim od guma!

Ovaj će projekt, naravno, biti u skladu sa sigurnošću za korisnike i važećim propisima. Jednostavna konstrukcija i rupe u gumama koje služe kao odvod za vodu, olakšat  će održavanje, a netoksične boje su još jedan element u kojem je vidljiva briga o okolišu.

Vezano za navedeno, moramo zahvaliti gospodinu Josi, djelatkniku vrtića u Betini, na suradnji i na prijeko potrebnoj pomoći u instalaciji.

Ipak, posebnu zahvalnost za ovaj projekt, moram uputiti cijelom timu Argonaute i volonterima Michaele, Concetti i Matiji koji su omogućili da moja ideja postane djelo!

Hvala Vrtiću Spužvica i Općini Tisno što su prepoznali ovaj projekt i sudjelovali u njegovom sufinanciranju.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island