RADUČ PRUŽA NOVE VIZURE.

Datum objave: 14. listopada, 2020.

U sklopu volonterskog projekta “Stone & Sail Extravaganza 2020”, održanog u Murteru od 14.9. do 14.10.2020. godine, očistili smo dio brda Raduč i usput omogućili nove vizure za sve posjetitelje naše najviše točke otoka. Ovo je ujedno bila i prva akcija čišćenja istočnog dijela brda od prestanka korištenja tog dijela kompleksa 1951. godine.

U nastavku pročitajte detaljniji opis akcije. Članak je napisao naš dugoročni volonter Juan, koji je bio zadužen za terenske aktivnosti “Stone & Sail” projekta. Ispod članka pogledajte i nekoliko fascinantnih “prije-poslije” fotografija.

“Područje koje je prije služilo kao vojno postrojenje. Niz staza za uživanje u ugodnoj šetnji. Uzbudljivih više od 300 metara tunela i mračnih soba za razgledavanje. Zapanjujući pogled prema Kornatima s vidikovca. To je područje na vrhu jednog od brežuljaka koje naseljava Murter. I sve bi te slike mogle biti prve ideje koje vam padnu na pamet kad se Raduč spomene na otoku.

Kao kontekst za ovaj članak, usred smo mjesečnog projekta u kojem smo okupili volontere iz Portugala, Francuske, Poljske, Turske i Hrvatske. Dolaze u Murter kako bi uživali u njegovoj zavidnoj prirodi, upili njegovu kulturu, naučili novi jezik, upoznali nove ljude i bezbroj je drugih razloga koji su ih ovdje doveli. Jedan od glavnih je doprinos u aktivnostima koje iz godine u godinu na otoku obavljaju strani volonteri. Fizički radovi na očuvanju povijesne i prirodne baštine obično povećavaju atraktivnost otočnih obilježja i promiču Murter. Rad na baštini u Murteru bio je podijeljen na dva područja: Colentum i Raduč, a za posljednje mjesto su bila usmjerena i posebna očekivanja. Bilo je uzbudljivo započeti s radom na lokacijama gdje prije nije bilo održavanja. Priroda je zavladala područjem koje je napušteno dugi niz godina. Glavna misija bila je otkriti što se nalazi ispod sve te vegetacije i na prvi pogled pokazati što je bilo u svakodnevnoj upotrebi tako davno. S vrlo zanimljivim potencijalom za istraživanje.

Učinimo to!

Morali smo izraditi strategiju za značajno poboljšanje izgleda Raduča. Bilo je jasno da napori moraju biti usmjereni na područja. Uglavnom, po zgradama. Prvi dan usredotočujemo se na Časnički dom. Pristup zgradi bio je u potpunosti prekriven grmljem, vegetacijom i kamenjem koje je prikupljeno tijekom godina. Zadaće smo podijelili u timove, neki bi radili vrtlarske radove unutar zgrade, drugi bi očistili prolaz do glavnog ulaza u zgradu, dok je ostatak grupe morao otkriti stepenice koje su se mogle naslutiti ispod sveg tog zelenila. Nakon samo jednog dana rada, rezultati su bili vidljivi: mogli ste koristiti stepenice, ući kroz glavni ulaz zgrade i ući unutar zgrade.

Map of the military facilities on Raduč

Drugog dana, i nakon napretka prethodnog dana, odlučili smo se pozabaviti drugom fazom projekta. Sastojalo se od čišćenja područja koje obuhvaća lokaciju između Časničkog doma i Kuhinje. Ovaj je dio bio pun grmlja, čak je bilo i opasno hodati jer na tlu postoje rupe. Te su rupe svojevrsni dimnjak zgrade po kojoj hodamo. Mislim, mi kročimo po krovu. Treba napomenuti da smo od danas imali pomoć Mira Novkovića iz poljoprivredne zadruge Kornati i njegove motorne pile, što je omogućilo puno brže dobivanje rezultata i, prije svega, izvanrednije. Zahvaljujući njihovom radu uspjeli smo obrezati grane velikih stabala i posjeći sve okolno grmlje. Sve što je Miro izrezao, jednostavno si morao pokupiti i složiti. Tijekom današnjeg dana još smo uvijek radili u Časničkom domu s misijom nastavka otkrivanja glavnih pristupnih stepenica do zgrade. Ubrzo smo shvatili da ispod trave i kamenja nema kolnika, pa smo odlučili jednostavno dobiti vizualnu nadogradnju kako bi bilo lijepo i praktično.

Treći i posljednji dan proveli smo većinu vremena na prostoru između Vojarne i Kuhinje. Ovdje se posao uglavnom sastojao od potpunog raščišćavanja stepenica koje povezuju Dom časnika i Vojarne te ponovnog istraživanja onoga što je bilo ispod trave kako bi se otkrio mogući put do vrha Kuhinje. Ponovno je uz pomoć Mira posao išao brže nego što se očekivalo: stepenice koje spajaju spomenute dijelove očišćene su od kamenja i prljavštine, područjem oko dimnjaka nije opasno hodati, a drveće Časničkog doma posječeno, a da nije potpuno ogoljeno, već samo donje grane. Čak je i okolica bila očišćena od vegetacije i sitnog grmlja.

Volunteers working on the access to the Officer’s home

Također je vrijedno istaknuti rad izveden na vidikovcima tunela. Izvršeni su zadaci održavanja, sakupljanja smeća i podrezivanja grmlja i vegetacije koja ih je prekrila. Sada je i ovo područje čišće.

Očekivanja premašena

Rezultati su više nego vidljivi: zgrade su potpuno prohodne bez opasnosti. Stube koje povezuju različite zone su lako dostupne. Dio dimnjaka potpuno je otkriven. Stabla u cijelom području pokazuju obnovljeni i dekorativni izgled, dok još uvijek čine prirodnu panoramu. Kao konačni rezultat: zapanjujući pogled i područje koje sada otvara nove mogućnosti za uživanje u Raduču. Samo hodajući okolo, javljaju se mnoge ideje za iskorištavanje područja koje prije nije bilo ni vidljivo.

Result after works on the access to the Officer’s home

Sve navedeno bilo je sjajan posao u kojem smo svi radili do iznemoglosti i na koji bismo trebali biti vrlo ponosni. Dakle, moramo reći  “veliko hvala” svim ljudima koji su uključeni u projekt, a posebnu zahvalu onima koji su vrijedno radili na terenu. Sad, tko se popne na Raduč, ima mogućnost uživati ​​u nečemu što prije nije bilo moguće. Raduč otvara nove poglede i to se mora slaviti.”

Ovaj projekt i aktivnosti financirane su iz Europske unije.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island