Održana radionica patrole: Zar je more kiselo?.

Piše: Ivana Marin — 19. listopada, 2020.

U organizaciji udruge Argonauta kao nositelja projekta „Plava Eko-patrola“ te Lokalne akcijske grupe „More 249“ i drugih partnera na projektu, u okviru „Pilot provedbe edukacijskog programa Plave Eko-patrole“ u školskoj godini 2020./2021., 17. listopada 2020. godine održana je sedma edukativna online radionica za učenike od 5. do 8. razreda pod nazivom Zar je more kiselo?

Ciljevi sedme edukativne radionice su bili sljedeći: osvijestiti negativne posljedice našeg djelovanja kojima se pridonosi zagrijavanju planeta, acidifikaciji mora i ugroženosti vrsta na planetu, ispisati poruke nade kojima će se vizualizirati željeni svijet u 2030. godini i razumijevati potrebne korake kojima i sami možemo pridonijeti te potaknuti na odgovornost i angažman u smanjenju ekološkog otiska.

Provedbi sedme edukativne radionice prethodilo je održavanje koordinacijskog sastanka s lokalnim koordinatorima koji su pri dolasku u školu djeci-patrolašima podijelili paketiće s materijalima za provedbu radionice. Osim toga, patrolaši su dobili upute i informacije o tome što podrazumijeva edukativna radionica te obavijestili roditelje o održavanju iste.

Edukativna radionica imala je sljedeće aktivnosti:

  1. Kako se Zemlja osjeća − djeca-patrolaši
  2. Je li more kiselo
  3. Prihvaćena hipoteza i posljedice zakiseljavanja
  4. Hranidbena mreža – pogledajte video
  5. Razglednice nade
  6. Evaluacija.

Radionica Zar je more kiselo odvijala se u virtualnom svijetu u šest osnovnih škola, dok je lokalni koordinator iz Osnovne škole Vjekoslav Kaleb-Tisno bio u mogućnosti održati edukativnu radionicu s patrolašima vodeći računa o svim epidemiološkim mjerama te uputama nadležnih tijela (Nacionalni stožer RH, Ministarstvo znanosti i obrazovanja).

Djeca-patrolaši su i dalje ostali glavnim akterima aktivnosti edukativne radionice što je pridonijelo činjenici da su razumjeli važnost odgovornog ponašanja prema prirodi i da su svojim djelovanjem uspjeli utjecali na kreiranje promjena i potaknuti na razmišljanje svoje ukućane, ali i sugrađane.

Projekt „Plava Eko-patrola“ započeo je 01. lipnja 2019. te traje 22 mjeseca, a sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od 1.152.000,00 kn, dok je njegova ukupna vrijednost 1.280.000,00 kn.

Osma edukativna radionica Putujuća izložba: Život jadranskih dubina je u tijeku i trajat će do 27. studenog 2020. godine čime završavamo s provedbom edukativnih radionica, a nakon čega nas čeka njihova evaluacija i pisanje Priručnika. Pratite nas i dalje na web stranici “Plave Eko-patrole” i Facebook stranici “Plave Eko-patrole“ .

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka