Instagramičan svijet – medijska radionica.

Datum objave: 30. listopada, 2020.

U četvrtak, 29. listopada 2020. u prostoru i sklopu kalendara budućeg Društvenog centra Jedro u Murteru, s učenicima osmog razreda OŠ Murterski škoji održana je medijska radionica na kojoj se razgovaralo i diskutiralo o slici svijeta koju nam prezentiraju društvene mreže, konkretno Instagram.

Živimo u digitalnom dobu i život bez društvenih mreža je nazamisliv. No, u tom „suživotu“ s društvenim mrežama važno je razviti kritičnost prema njima, izdići se iznad mora serviranih informacija i sami za sebe odabrati koje sadržaje i koliko dugo želimo konzumirati. Drugim riječima, bit je da mi koristimo društvene mreže, a ne one nas.

Učenici su na početku radionice bili pozvani da jednu minutu „budu na mobitelu“ kao da su kod kuće. Nakon toga ih je voditeljica radionice pitala koje su informacije saznali, jesu li te informacije njima vrijedne, jesu li ih sve zapamtili, jesu li ih obogatile. Očekivano, odgovori su se mogli skupiti u jednu rečenicu: „Moštvo beznačajnih informacija“. Tijekom radionice učenicima su prikazana dva kratka videa; u prvom je prikazano na koji način nastaje „savršeni“ Instagram svijet, a u drugom je prikazana gospođa koja je koristila Instagram mrežu kako bi sama sebi pomogla u borbi sa svojim narušenim zdravstvenim stanjem.

I u jednom i u drugom videu se lažirala slika stvarnosti, no s različitim motivima i ciljevima. Nakon odgledanih videa, razvila se diskusija u kojoj su učenici na vrlo zanimljiv i zreo način adresirali izazove koje nam nosi ovo digitalno doba u kojem živimo.

Za kraj radionice je voditeljica učenicima pokazala nekoliko klasičnih djela likovne umjetnosti kojima su suvremeni kreativci nadodali pojedine digitalne elemente kao što su emojis, oznake za „like“ i slično. Bilo je vrlo zanimljivo čuti mišljenja i interpretacije tih djela od murterskih osnovnoškolaca.

Cilj ove radionice bilo je razvijanje kritičkog mišljenja i korištenje društvenih mreža kao alata koji nam olakšava ili omogućuje svakodnevni život i izbjegavanje zamke nekritičkog „buljenja“ u ekrane, a pitanja sa kojima se završilo ovo „instagramično“ druženje bila su:

Koje informacije mene zanimaju? O čemu želim čitati, učiti, razmišljati? Koje aktivnosti mene iskreno i zaista ispunjavaju? I najvažnije, na koji način ja mogu vladati društvenim mrežama, koristiti ih kao svoj alat (nasuprot tome da one vladaju sa mnom i mojim vremenom)?

Odgovore na ova pitanja svatko mora naći sam za sebe.

Ova aktivnost je dio provedbe projekta DC Jedro koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda (85%) i bespovratnih sredstava osiguranih iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) ukupne vrijednosti 1.999.243,34 kuna.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island