Divovska hobotnica ne prestaje izazivati oduševljenje!.

Datum objave: 25. studenoga, 2020.

Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta, u suradnji s betinskim Dječjim vrtićem Školjkica, postavila je instalaciju za igru izrađenu od odbačenih materijala na vrtićkom igralištu. “Divovska hobotnica šarenih pipaka,” nastala je kao osobni projekt Argonautine volonterke, talijanke Claudie Calamia. Instalacija je napravljena od obojenih i oslikanih automobilskih guma u rujnu, a u studenom je nominirana na natječaj Saveza društava Naša djeca Hrvatske – Naj akcija 2020. Gradova i općina prijatelja djece.

Korisnici dječjeg vrtića u Betini, od početka vrtićke godine uživaju u igri na jedinstvenoj instalaciji u obliku divovske hobotnice šarenih pipaka napravljenu od odbačenih automobilskih guma. Oduševljenje koje je instalacija izazvala kod djece i odraslih, potaknulo je Koordinacijski odbor Općine Tisno “Općina Tisno – prijatelj djece” na predlaganja ovog projekta za Naj akciju 2020. koju odabire Središnji koordinacijski odbor akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece“.

Kako je došlo do same ideje, ispričala nam je Argonautina volonterka i idejna začetnica cijelog projekta, Claudia Calamia:
“Promatranjem zajednice, njezinih potreba i problema, uvidjela sam da nečiji problem može postati nečije rješenje i s tim promišljanjem sam spojila odbačene automobilske gume i potrebu djece za adekvatnim igralištem. Korištenjem proizvoda kojima smo dali „drugi život“ ne samo da smo spriječili gomilanje otpada već smo dali dobar primjer iz kojeg se može crpiti inspiracija. Osim toga, oblikom i materijalima korištenima za ovu instalaciju pasivno smo obrazovali djecu i odrasle kako bi i sami počeli promišljati o prenamijeni predmeta, zaštiti prirode i ostalim ciljevima.”

Osim divovske hobotnice, na zidu su oslikani i drugi stanovnici iz mora, a sam dizajn osmišljen je kako bi privukao djecu na korištenje instalacije te razvijanje motoričkih sposobnosti te kako bi aktivno prenio poruku o zaštiti prirode i njezinih stanovnika.

Instalacija je poslužila i kao inspiracija djeci – korisnicima vrtića u likovno-literarnom natječaju “Misto moje drago” u organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice Tisno, za koji su napravili maketu dječjeg dvorišta s hobotnicom od odbačenih guma starih autića i osvojili nagradu.

O tome zašto su djeca odabrala baš dvorište vrtića da predstavlja “Misto naše drago” rekla nam odgajateljica Vesna Brkić:
„To je sada naš najdraži kutak, simbol dječjeg odrastanja i naše poučno dvorište, zato smo ga odabrali za natječaj. Djecu je oduševila hobotnica sa svojim krakovima pa su dječaci donijeli gume od svojih starih autića i obojili ih, a djevojčice su crtale i bojale stanovnike mora. Djeca svakodnevno uče da štite prirodu i da ne bacaju smeće, a ujedno razvijaju svoje mišiće i samopouzdanje. Često mi dotrče i kažu: Teto, teto jučer se nisam mogla popeti, a danas mogu!“ te još jednom zahvalila organizatorima što su im uljepšali igralište i djetinjstvo.

Iz Argonaute poručuju da su ponosni što je projekt predložen za Naj akciju 2020. i što divovska hobotnica ne prestaje izazivati oduševljenje malih i velikih, a što se tiče pobjede kažu:

Već smo pobijedili samim time što djeca nisu bacila svoje potrgane autiće već su ih iskoristili za izradu makete i tako im dali novi život! To i jest bio smisao cijele akcije.“.

Ovaj projekt financiran je iz Europske unije.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island