Argonauta i volonterizam idu ruku pod ruku! – nagrađujemo i nagrađuju nas.

Datum objave: 11. prosinca, 2020.

Međunarodni dan volontera slavi se svake godine 5. prosinca  kako bi se dobrovoljni rad učinio vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Iako na neuobičajen način, ovogodišnji Međunarodni dan volontera proslavljen je i među volonterima i djelatnicima udruge Argonauta kroz koju je od osnutka 2005. godine prošlo preko 1000 volontera, a koji su svojim doprinosom pomogli u razvoju lokalne zajednice Općine Murter-Kornati te očuvanju i promociji kulturne i prirodne baštine.

Zbog svog doprinosa u promociji volonterizma u 2020. godini, udruga Argonauta bila je  nominirana za godišnju nagradu “Vinka Luković” koja je ustanovljena 2010. godine s ciljem razvoja i promocije volonterstva i javnog priznanja pravnim osobama za iskazani doprinos razvoju volonterstva i volonterskih aktivnosti na području Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije. Udrugu Argonauta dobila je priznanje za poseban doprinos promociji volonterstva, a Udruga “MI” – Split istaknula je neke od bitnih doprinosa udruge Argonauta i razloge zbog kojih su ih nominirali:

  • kontinuirana provodba EVS projekt „More je život 1-8“, kroz koji ugošćuju istodobno dva
  • međunarodna volontera na maksimalno razdoblje od 12 mjeseci i značajna pomoć volonterima u 2020. godini radi pandemije uzrokovane koronavirusom
  • uključivanje i mentoriranje dvoje novih volontera kroz projekt „Volunteer in Murter – WIN“, u svakodnevni rad udruge, u brainstormanja, planiranja, organiziranja i implementaciju projektnih aktivnosti kako bi i sami kreirali i ostvarili vlastite ideje, razvijali kompetencije i stjecali razna znanja
  • promocija volontiranja i mobilnosti među mladima i djecom te slanje volontera u zemlje Europe
  • anganžman lokalnih i međunarodnih volontera na osobnom projektu (Divovska hobotnica šarenih pipaka – instalaciju u DV u Betini) međunarodne volonterke Claudie Calamia koji je nominiran za Naj akciju 2020. u organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”
  • ugošćavanje 16 mladih volontera iz Poljske, Francuske, Portugala, Turske i Hrvatske na kratkoročnom ESS projektu „Stone & Sail Extravaganza 2020“ koji su u mjesec dana pomogli u aktivnostima vezanim uz arheološko nalazište Colentum, stari vojni kompleks na brdu Raduč te pripremama za regatu „Latinsko idro“
  • Izgradnja i podizanje SPOMENIKA VOLONTIRANJU! Spomenik čini peterokutna drvena instalacija, visoka 5 metara te 6 klupa s urezanim “hashtag” oznakama, promovirajući tako arheološko nalazište, otok, udrugu, projekt, solidarnost, volotiranje i program ESS (Europske snage solidarnosti)
  • organiziranje je 5 velikih akcija čišćenja podmorja pod nazivom „Zajedno za čišći Jadran“ u kojima je volontiralo preko 100 volontera iz 4 ronilačka kluba i nekolicine udruga u Murteru, Betini, Zadru, Splitu i Korčuli i dr.

Ništa manje bitna je i nagrada koju je udruga Argonauta dodijelila i svojoj najboljoj volonterki u 2020. godini , Vanji Roca, koja je dala značajan doprinos radu Udruge i time zaslužila zahvalnicu i nagradu.

Osim Vanje, značajan doprinos dali su svi volonteri koji su potpomogli rad udruge i ciljeve za koje se zalaže, a jednu veliku potvrdu zaslužuju i dugoročni volonteri koji radu Udruge Argonauta doprinose u svakodnevnom poslu: Claudia, Eleonora i Juan HVALA vam od <3!

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island