Uspješno realizirana Pilot provedba edukacijskog programa Plave Eko-patrole.

Datum objave: 18. prosinca, 2020.

„Pilot provedba edukacijskog programa Plave Eko-patrole“ u školskoj godini 2019./2020. te 2020./2021. u organizaciji udruge Argonauta kao nositelja projekta „Plava Eko-patrola“ te partnera na projektu, Općine Murter-Kornati, Osnovne škole Murterski škoji-Murter i Lokalne akcijske grupe „More 249“, uspješno je realizirana.

„Pilot provedba edukacijskog programa Plave Eko-patrole“ obuhvaćala je pripremu i provedbu osam edukativnih radionica u periodu od siječnja do prosinca 2020. godine: Koliko jako gazimo svoj planet?, Obnovljivi izvori energije, Hrana i održivost, eRRRRRRRiziraj se!, Zeleni bingo, Zajedno za čišći okoliš, Zar je more kiselo? i Putujuća izložba: Život jadranskih dubina. Edukativne radionice provedene su u sedam odabranih škola na području Šibensko-kninske županije, Brodarici, Murteru, Pirovcu, Primoštenu, Rogoznici, Tisnom te Vodicama, u fizičkom formatu, ali zbog novonastale situacije i u online formatu. U pripremi i provedbi edukativnih radionica sudjelovalo je sedam lokalnih koordinatora, po jedan iz svake škole, projektni tim, volonteri te preko 160 djece-patrolaša. Godina dana intenzivnog rada obilježena je mnoštvom novih saznanja o održivom razvoju i to putem neformalnih metoda učenja, a nadasve predivnim uspomenama stvorenim s patrolašima, kao i dobrim temeljima za stvaranje održivije budućnosti. Metaforički rečeno, zasađeno je preko 160 zrna sjemena koja rastu malo po malo i tko zna koliko će velika šuma malih ekologa izrasti u budućnosti.

Posebno želimo naglasiti i provedbu posljednje, osme edukativne radionice naziva Putujuća izložba: Život jadranskih dubina koju je obilježila izložba fotografija morskog podmorja, a koju su organizirali udruga Argonauta i Ronilački klub Sveti Roko. Izložba je bila postavljena u galeriji Knjižnice „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku od 22. rujna 2020. do 3. listopada 2020. godine, a nakon predstavljanja u knjižnici, cirkulirala je u svim osnovnim školama uključenim u provedbu projekta i to u periodu od 5. listopada do 27. studenog 2020. godine. Djeca-patrolaši pogledali su interaktivnu izložbu fotografija te nakon toga istražili neku njima zanimljivu morsku vrstu koju su potom nacrtali. Napisali su i kratak opis ili QR kod koji vodi na sam opis ili zanimljiv video istražene morske vrste. Tako su njihovi radovi zauzeli mjesto originalne postave kada je ista “otputovala” u iduću školu, zaživjeli su u školskom prostoru i bili vidljivi svim učenicima pojedine osnovne škole.

Radovi koje su djeca nacrtali sudjelovali su i u Foto natječaju Plave Eko-patrole koji je započeo 16. svibnja 2020., a završio 14. prosinca 2020. godine objavom posljednjih sedam odabranih fotografija. U okviru Foto natječaja odabrano je ukupno 12 fotografija koje će krasiti Eko-kalendar Plave Eko-patrole za 2021. godinu i koji će biti podijeljen djeci-patrolašima uključenim u provedbu projekta.

Glavni output projekta bit će Priručnik za provedbu vannastavnog edukacijskog programa za održivi razvoja projekta “Plave Eko-patrole” koji će ubrzo ugledati svjetlo dana i koji će potom biti distribuiran na adrese 500 osnovnih škola, ekoloških organizacija i lokalnih samouprava na cijelom jadranskom području RH. Na taj će način i u drugim lokalnim zajednicama osnovne škole, lokalni OCD-ovi i/ili općine kao inicijatori, moći pokrenuti provedbu edukacijskog programa “Plave Eko-patrole”.

Važno je naglasiti kako se uz provedbu edukativnih radionica u sedam osnovnih škola adaptirao i uredio prostor iznad ambulante u Murteru, “Edukacijski centar za održivi razvoj otoka i priobalja Šibensko-kninske“. Prostor služi kao prikladno i opremljeno mjesto u kojem se održavaju različiti edukacijski programi iz područja održivog razvoja.

Aktivnosti projekta Plave Eko-patrola nisu završene, a za sve novosti pratite nas na web stranici “Plave Eko-patrole” i Facebook stranici “Plave Eko-patrole“.

Projekt „Plava Eko-patrola“ započeo je 1. lipnja 2019. te traje 22 mjeseca, a sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od 1.152.000,00 kn, dok je njegova ukupna vrijednost 1.280.000,00 kn.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island