Objavljen Kalendar Plave Eko-patrole za 2021. godinu.

Datum objave: 20. siječnja, 2021.

„Pilot provedba edukacijskog programa Plave Eko-patrole“ u školskoj godini 2019./2020. te 2020./2021. u organizaciji udruge Argonauta kao nositelja projekta „Plava Eko-patrola“ te partnera na projektu, Općine Murter-Kornati, Osnovne škole Murterski škoji-Murter i Lokalne akcijske grupe „More 249“, uspješno je realizirana, a kao jedan od rezultata nastao je Kalendar Plave Eko-patrole za 2021. godinu.

Kalendar Plave Eko-patrole rezultat je aktivnosti u kojima su djeca-patrolaši sudjelovali u okviru Pilot provedbe edukacijskog programa Plave Eko-patrole. Riječ je o interaktivnom kalendaru koji sadrži fotografije i učeničke radove djece-patrolaša, ekološke datume i zanimljivosti o pojedinim eko-datumima, a kao posebno obilježje jesu datumi rođendana patrolaša koji su sudjelovali u edukativnim radionicama. Kalendar je interaktivan i sadrži QR kodove koji vode na neko zanimljivo otkriće i priču te je dostupan za preuzimanje. Organizatori potiču sve zainteresirane da preuzmu kalendar kako bi ih podsjetio na ekološki značajne datume i potakao na njihovo obilježavanje.  

Kalendar je rezultat sudjelovanja djece-patrolaša u Foto natječaju koji je kao nagradna aktivnost trajao od 16. svibnja do 14. prosinca 2020. godine, ali i provedbe osme edukativne radionice naziva Putujuća izložba: Život jadranskih dubina. Zadatak djece-patrolaša bio aktivno sudjelovanje u interaktivnoj izložbi fotografija “Život jadranskih dubina” koju su organizirali udruga Argonauta i Ronilački klub Sveti Roko. Izložba je prvotno bila postavljena u galeriji Knjižnice „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku, a nakon toga je cirkulirala u svim osnovnim školama uključenim u provedbu projekta. Interaktivna izložba, poslužila je kao inspiracija patrolašima da dodatno istraže neku njima zanimljivu morsku vrstu koju su potom nacrtali, opisali ili za nju izradili QR kod koji vodi na sam opis ili zanimljiv video o istraženoj vrsti. Na taj način njihovi su radovi zauzeli mjesto originalne postave u svakoj od sedam škola, ali i bili dijelom Foto natječaja.

Kroz Foto natječaj odabrano je i nagrađeno 12 fotografija koje krase Kalendar Plave Eko-patrole za 2021. godinu, a koje predstavljaju usvojena znanja/proživljene osjećaje/situaciju na koju žele upozoriti ili nešto što je oduševilo patrolaše tijekom Pilot provedbe edukacijskog programa Plave Eko-patrole.

Ovim putem čestitamo dobitnicima, ali i svim patrolašima koji su sudjelovali u izradi Kalendara Plave Eko-patrole i provedbi edukativnih radionica! A projektni tim željno iščekuje Priručnik za provedbu vannastavnog edukacijskog programa za održivi razvoja projekta “Plave Eko-patrole” koji će ubrzo ugledati svjetlo dana i predstavljati osnovu za daljnju provedbu edukacijskih programa na temu održivog razvoja.

Za sve novosti pratite nas na web stranici “Plave Eko-patrole” i Facebook stranici “Plave Eko-patrole“.

Projekt „Plava Eko-patrola“ započeo je 1. lipnja 2019. te traje 22 mjeseca, a sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od 1.152.000,00 kn, dok je njegova ukupna vrijednost 1.280.000,00 kn.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island