SVEČANO OTVORENJE DRUŠTVENOG CENTRA JEDRO.

Datum objave: 14. svibnja, 2021.

U četvrtak, 13. svibnja 2021., svečano je otvoren Društveni centar Jedro u Murteru u zgradi Općine Murter Kornati, na adresi Butina 2, 2. kat. Ovaj je društveni centar u Murteru rezultat provedbe projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda (85%) i bespovratnih sredstava osiguranih iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) ukupne vrijednosti 1.999.243,34 kuna.

Njime se funkciju stavlja do sada neiskorišteni javni prostor u vlasništvu Općine Murter Kornati u koji je uloženo više od 350.000,00kn, a kojim se proširuje raspon usluga od općeg interesa za lokalnu zajednicu. Uz to se stvaraju i preduvjeti za održivi društveno-razvojni rad sukladan potrebama današnjeg vremena.

Vizija Društvenog centra Jedro je da, između ostalog, postane i coworking centar koji će biti prezentiran putem međunarodnih kanala coworking centara u svijetu.

Također, u sklopu projekta, u društvenom centru će se uspostaviti sustav administracije korištenja prostora; bit će izrađene upute, opis ponuđenih usluga i pravilnik o korištenju coworking prostora, sustav evidencije te praćenje korištenja prostora i opreme.

Radi epidemiološke situacije, broj uzvanika bio je ograničen na predstavnike partnera i suradnika projekta, ali se zato nadamo da ćemo vrlo brzo u novi društveni centar u Murteru primati i ugostiti sve zainteresirane za konstruktivno korištenje ovog prostora na korist cijele lokalne zajednice.

Svečano otvorenje pozdravom je otvorio načelnik Općine Murter-Kornati, Toni Turčinov riječima: „Društveni centar Jedro još je jedan u nizu vrijednih projekata za našu lokalnu zajednicu, a njegova se vrijednost ogleda ponajviše u tome što će aktivne udruge kojih je u našoj Općini zaista mnogo, dobiti prostor i uvjete da i dalje unaprjeđuju svoj rad i djelatnosti kojima se bave.“

Nakon njega je voditeljica projekta DC Jedro i razvojna direktorica udruge Argonauta koja je i nositeljica projekta sve prisutne upoznala s fazama provedbe koje su već završene, kao i o daljnjim koracima koji će se u sklopu ovog projekta poduzimati.

„U sklopu projekta zaposlili smo tri nove koordinatorice udruga KUU Zaokret, Latinsko idro i Ogranak Matice hrvatske Murter i već smo u zajedničkom radu i suradnji na ovom projektu ostvarili rezultate u smislu razmjene ideja, kapacitiranja, ali i novih zajedničkih projekata koji će dati vjetar u leđa daljnjem razvoju civilnog društva u Murteru. Zaista se veselim vidjeti što će nam sve još zajednička suradnja i ovaj projekt donijeti.“

Ovo je otvorenje bilo i prilika da se svim uzvanicima predstave i dva projekta čiji su temelji postavljeni upravo kroz projekt DC Jedro, u razgovorima i suradnji mnogobrojnih partnera koji sudjeluju u njegovoj provedbi. Tako je Ranko Milić, predstavnik CEDRA-e Split predstavio pilot projekt kolaborativne, kružne, regenerativne ekonomije u Općini Murter Kornati, a arhitekt Hrvoje Bota projekt Insularium – jadranski centar za održivi razvoj otoka i priobalja na brdu Raduč.

Bilo je izrazito ugodno na okupu vidjeti predstavnike Općine Murter Kornati, udruge Argonauta, Zaokret, Latinsko idro, Murterske poklade, Ogranak Matice hrvatske Murter, Dramski amateri Murter, CEDRA-e te Sveučilišta u Zadru koji su svojim angažmanom i entuzijazmom pridonijeli uspješnosti ovog projekta koji će trajati do svibnja iduće, 2022. godine.

Svečano otvorenje Društvenog centra Jedro sufinancirano je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island