Otkrijmo čari Lokve!.

Datum objave: 17. svibnja, 2021.

U organizaciji udruge Argonauta kao nositelja projekta „I neka živi Lokva“ u školskoj godini 2020./2021., u petak 14. svibnja, održana je prva od ukupno šest edukativnih radionica za učenike od 5. do 7. razreda osnovne škole pod nazivom Otkrijmo čari Lokve!

Ciljevi prve edukativne radionice su bili sljedeći: probuditi ljubav prema prirodi, močvarnim područjima i Lokvi; osvijestiti važnost naših osjetila; osvijestiti utjecaj čovjekova nemara za otpad koji stvara te potaknuti na očuvanje okoliša vlastitim angažmanom za čovjeka i ostala živa bića.

U prvoj edukativnoj radionici realizirane su sljedeće aktivnosti:

1.Upoznavanje igrom Loptica Pamtilica

2.Buđenje osjetila

3.Istraživanje Lokve pobuđenim osjetilima

4.Fotografija dana

5.Prikupljanje smeća i uzimanje uzoraka vode

6.Koristimo osjetilo vida i nacrtajmo jedan drugoga

7.Evaluacija – Pametni prsti

Lopticom Pametnicom polaznici su probili led, međusobno se upoznali, poigrali te probudili timski rad koji je i jedna od glavnih poruka projekta: Zajedno smo jači i zajedno možemo puno.

Drugom aktivnošću polaznici su promišljali o osjetilima kojima doživljavaju svijet. Uočili su njihovu važnost, te veliku ulogu u našim životima. Razgovorom u krugu, uočili su i to da smo svi različiti, te da iste stvari doživljavamo na drugačije načine.

Nakon probuđenih osjetila, polaznici su u trećoj aktivnosti šetajući istraživali Lokvu osjetilima vida, sluha, mirisa i opipa. Analizirajući popunjene tablice, uočili su da su na Lokvi osjetili podražaje koje nisu osjetili već dugo, kao i to da jedni drugima mogu obratiti pozornost na nešto što sami nisu uočili.

Koristeći se osjetilom vida, u četvrtoj aktivnosti, zadatak polaznika bio je da individualno pronađu za njih najljepši kadar Lokve, te da ga fotografiraju s ciljem stvaranja albuma po nazivom “Život Lokve”, koji će se sastojati od više različitih fotografija istog kadra.

Dok su fotografirali Lokvu, uočili su otpad. Stoga se peta aktivnost realizirala u vidu prikupljanja istoga. Pročačkali su svaki kutak Lokve, i napunili veliku vreću stiropora, plastičnih vrećica, kabela, odbačenih stvari. Pronašli su i jedan stari lonac kojeg su odlučili ponovno iskoristiti, te ga na idućoj radionici pretvoriti u vazu u koju će posaditi biljku. Za kraj aktivnosti, u staklenke su prikupili uzorke vode, koje će na idućoj radionici promatrati mikroskopom te uspoređivati s direktnom vodom iz Lokve.

U šestoj aktivnosti polaznici su crtali jedan drugoga, čime su dobili prvi list u svojoj fascikli u koju će prikupljati sve materijale koje tijekom ovog projekta prikupe.

Zadnja aktivnost bila je evaluacija. Na papir su nacrtali svoju ruku, a u svaki prst napisali odgovore na pitanja vezana na provedenu radionicu.

Projekt „I neka živi Lokva“ započeo je 26. ožujka 2021. te traje do 30. rujna .2021., a sufinanciran je od strane WWF Adria u iznosu od 18.500,00 kn, dok je njegova ukupna vrijednost 24.050,00 kn.

Čekaju nas još 5 edukativnih radionica – Biljni i životinjski svijet Lokve, Očuvanje otočnih močvarnih područja, Povećanje bioraznolikosti Lokve, Snimanje filma i Predavanje nastavnicima.

Veselimo se svim nadolazećim edukativnim radionicama i aktivnostima unutar projekta! Do tada nas pratite na Facebook stranici „I neka živi Lokva“, na linku https://www.facebook.com/jezerska.lokva.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island