MZO i AZOO dali pozitivno mišljenje za Priručnik Plava Eko patrola.

Datum objave: 20. svibnja, 2021.

Izuzetno nam je zadovoljstvo izvijestiti sve čitatelje kako su Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje dali pozitivno stručno mišljenje za priručnik „Plava Eko-patrola – priručnik za provedbu izvannastavnog edukacijskog programa za održivi razvoj“ u izdanju udruge Argonauta!

U svom dopisu, Agencija za odgoj i obrazovanje zaključuje da je „Plava Eko-patrola – priručnik za provedbu izvannastavnog edukacijskog programa za održivi razvoj odličan materijal za poticanje učenika, ali i odraslih na osvješćivanje o potrebi zaštite prirode i okoliša te djelovanje po principima održivog razvoja“.

S ciljem potpunog razumijevanja koncepta održivosti i djelovanja prema njegovim principima te s ciljem održivosti edukacijskog programa, ovim putem Vas pozivamo da proučite aktivnosti iz Priručnika i da ih primjenjujete u Vašoj lokalnoj zajednici – kao dio izvannastavnih aktivnosti ili kao dio školskih kurikuluma te da ih proslijedite onima za koje smatrate da bi ih moglo zanimati.

Online verziju Priručnika s prilozima možete preuzeti ovdje.

Priručnik detaljno opisuje 8 modula  –  Koliko jako gazimo svoj planet?, Obnovljivi izvori energije, Hrana i održivost, eRRRRRRRiziraj se!, Zeleni bingo, Zajedno za čišći okoliš, Zar je more kiselo? i Putujuća izložba: Život jadranskih dubina – koji neformalnim metodama kroz različite teme proučavaju koncept održivosti i daju primjere za djelovanje po principima održivog razvoja. Aktivnosti Plave Eko-patrole stavljaju naglasak na djecu kao glavne inicijatore promjena i glavne karike koje povezuju različite članove lokalne zajednice u promoviranju održivog razvoja i koncepta „misli globalno, djeluj lokalno“.

Osim detaljno opisanih aktivnosti u svakom pojedinom modulu, u uvodu se nalaze praktični savjeti o tome kako osigurati financije za provedbu Plave Eko-patrole, korisni savjeti za samu provedbu neformalnih aktivnosti, kao i cjeloviti osvrti stručnjaka iz nastavka.

…Udruga Argonauta je ovim priručnikom na pametan i neopisivo primamljiv način pokazala što znači širiti ekopismenost – sposobnost shvaćanja osnovnih principa ekologije i življenja u skladu s njima. Radi se o jednom od najboljih edukativnih materijala o održivom razvoju koji je ikad napravljen u Hrvatskoj pa će njegova primjena biti pravo osvježenje i veliki korak naprijed za sve koji smatraju da održivi razvoj treba biti temelj svakog modernog obrazovanja u 21. stoljeću.“
– Dražen Šimleša

„…Ovaj priručnik je zaista bogat izvor materijala za nastavu budućnosti, osuvremenjivanje nastavnog procesa i prilagođavanje vremenu u kojem živimo, gdje moderna škola treba i mora uz formalno učenje koje je njezin sastavni dio ugraditi i iskustveno učenje te kritičko razmišljanje i istraživanje.“
– Ivana Mikulandra

O PILOT PROGRAMU I PROJEKTU:

Priručnik je rezultat Pilot provedbe edukacijskog programa Plave Eko-patrole provedene u sedam osnovnih škola Šibensko-kninske županije, a realizirane u partnerstvu s Općinom Murter-Kornati, Osnovnom školom Murterski škoji-Murter i Lokalnom akcijskom grupom „More 249“ te Udrugom za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta kao nositeljem projekta. Pilot program je proveden kroz projekt Plava Eko-patrola – vannastavni edukacijski program za održivi razvoj u priobalnim i otočnim lokalnim zajednicama Šibensko-kninske županije namijenjen osnovnim školama. Projekt Plava Eko-patrola započeo je 1. lipnja 2019. i trajao 22 mjeseca, a sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od 1.152.000,00 kn, dok je njegova ukupna vrijednost 1.280.000,00 kn.

O svim svim aktivnostima projekta pogledajte u kratkom videu projekta ili pročitajte na web stranici Plave Eko-patrole i Facebook stranici Plave Eko-patrole.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island