Započela realizacija projekta I neka živi Lokva.

Piše: Costanza Lauria — 20. svibnja, 2021.

U organizaciji Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta iz Murtera započela je realizacija edukacijskog projekta “I neka živi Lokva”. Cilj projekta je zaštita i povećanje bioraznolikosti jedine otočne močvare, jezerske Lokve te informiranje šire javnosti o njenoj važnosti. Do sada su održane dvije, od ukupno šest terenskih ekoloških radionica, s učenicima viših razreda OŠ Murterski škoji (Murter) i OŠ Vjekoslava Kaleba (Tisno) na samoj lokaciji. U planu su i druge aktivnosti kao što su oživljavanje povijesti Lokve, izrada hotela za kukce i kućica za ptice od recikliranog materijala, snimanje filma i predavanje polaznika njihovim nastavnicima.

Ukupno 15 mladih zaljubljenika u prirodu se prijavilo za sudjelovanje u aktivnostima navedenog projekta. Tijekom dosadašnjih radionica polaznici su iskustveno osjetili kako je to biti istraživač. Otkrivali su čari jezerske Lokve različitim osjetilima, uspoređivali dobivene rezultate s rezultatima dobivenim iz svakodnevice, jurili su u potragu za različitim biljnim i životinjskim vrstama kojima Lokva nudi stanište, istraživali mikroskopski svijet Lokve, prikupljali uzorke vode, proučavali žabe, punoglavce i njihov razvojni ciklus, razvijali sposobnosti za timski rad i likovno izražavanje, pridonijeli očuvanju Lokve prikupljanjem smeća, te se u isto vrijeme zabavljali.

Vanja Roca, voditeljica i koordinatorica projekta „I neka živi Lokva“:

„Kao ekipa smo iznimno zadovoljni odrađenim aktivnostima provedenim u samo dva susreta! Kao pojedinca me veseli vidjeti osmijeh na licima novih mladih istraživača, pogotovo kad otkriju nešto novo i na prvi pogled skriveno. Probudili su motiviranost i jačali zajedništvo, te došli do inovativnih ideja o mogućim načinima očuvanja močvarnih područja koja su od izuzetne važnosti za čitav ekosustav Zemlje. Očekuju nas još četiri susreta s mnoštvom zanimljivih aktivnosti!”

Projekt “I neka živi Lokva” financijski podržava WWF Adria, a Turistička zajednica mjesta Jezera kao partner na projektu opremit će Lokvu s urbanom opremom (tabla, klupa, koš za smeće) čime će sudjelovati u stvaranju kutka za druženje namijenjen posjetiteljima.

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka