Započela realizacija projekta I neka živi Lokva.

Datum objave: 20. svibnja, 2021.

U organizaciji Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta iz Murtera započela je realizacija edukacijskog projekta “I neka živi Lokva”. Cilj projekta je zaštita i povećanje bioraznolikosti jedine otočne močvare, jezerske Lokve te informiranje šire javnosti o njenoj važnosti. Do sada su održane dvije, od ukupno šest terenskih ekoloških radionica, s učenicima viših razreda OŠ Murterski škoji (Murter) i OŠ Vjekoslava Kaleba (Tisno) na samoj lokaciji. U planu su i druge aktivnosti kao što su oživljavanje povijesti Lokve, izrada hotela za kukce i kućica za ptice od recikliranog materijala, snimanje filma i predavanje polaznika njihovim nastavnicima.

Ukupno 15 mladih zaljubljenika u prirodu se prijavilo za sudjelovanje u aktivnostima navedenog projekta. Tijekom dosadašnjih radionica polaznici su iskustveno osjetili kako je to biti istraživač. Otkrivali su čari jezerske Lokve različitim osjetilima, uspoređivali dobivene rezultate s rezultatima dobivenim iz svakodnevice, jurili su u potragu za različitim biljnim i životinjskim vrstama kojima Lokva nudi stanište, istraživali mikroskopski svijet Lokve, prikupljali uzorke vode, proučavali žabe, punoglavce i njihov razvojni ciklus, razvijali sposobnosti za timski rad i likovno izražavanje, pridonijeli očuvanju Lokve prikupljanjem smeća, te se u isto vrijeme zabavljali.

Vanja Roca, voditeljica i koordinatorica projekta „I neka živi Lokva“:

„Kao ekipa smo iznimno zadovoljni odrađenim aktivnostima provedenim u samo dva susreta! Kao pojedinca me veseli vidjeti osmijeh na licima novih mladih istraživača, pogotovo kad otkriju nešto novo i na prvi pogled skriveno. Probudili su motiviranost i jačali zajedništvo, te došli do inovativnih ideja o mogućim načinima očuvanja močvarnih područja koja su od izuzetne važnosti za čitav ekosustav Zemlje. Očekuju nas još četiri susreta s mnoštvom zanimljivih aktivnosti!”

Projekt “I neka živi Lokva” financijski podržava WWF Adria, a Turistička zajednica mjesta Jezera kao partner na projektu opremit će Lokvu s urbanom opremom (tabla, klupa, koš za smeće) čime će sudjelovati u stvaranju kutka za druženje namijenjen posjetiteljima.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island