Eko Murter 2021..

Datum objave: 24. svibnja, 2021.

Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj dana 22. svibnja 2021. održana je manifestacija Eko Murter 2021. Tako je u Murteru upriličena akcija čišćenja podmorja, radionica “Eko vreća za okoliš treća sreća”, sajam lokalnih proizvoda, promocija Eko-vodiča i podjela sjemenki lufa spužve.

Na inicijativu TZO Murter – Kornati, a u svrhu popularizacije održivih praksi, promocije lokalnih proizvoda i zaštite prirode organizirano je cjelojutarnje druženje na Trgu Rudina gdje su prolaznici i posjetitelji mogli kupiti neki od lokalnih proizvoda, pogledati Eko-vodič ili izraditi svoju eko-torbu od stare majice. Naša djelatnica Sanja i volonterka Eleonora dale su sve od sebe kako bi izvukli osmjeh na licima prolaznika darujući im eko-torbe koje se do prije 10 minuta bile obične, stare majice i poučili ih o važnosti reduciranja, prenamijene i zaštite okoliša.

Na drugoj strani, u uvali Hramina, ostatak Argonautinog tima je pomagao roniocima u čišćenju podmorja gdje se skupila velika količina otpada. Bilo je tu kolica iz trgovine, raznih košara, automobilskih guma, boca… a na svom tom otpadu, morski stanovnici su pronašli svoj novi dom! Ipak, morske vrste smo oprezno vratili u more, a otpad odvezli tamo i zaslužuje biti- na odlagalištu, ne u moru!

Ekološku akciju je organizirao naš lokalni ronilački klup RK Murter Kornati, a svoju pomoć su im pružili:
– Komunalno poduzeće “Murtela”
– Udruga “Latinsko idro”
– Powerlifting klub “Šibenik”
– UPA Rostrum Split
– Roniti se mora
– Diving centar Tramonto
– DVD Vodice

Kao Udruzi za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta, izuzetno zadovoljstvo nam je što smo na ovako poseban način mogli obilježiti Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj… u društvu s ljudima koji dijele iste vrijednosti s nama, a to su ljubav prema prirodi i našem najdražem moru 💙

Bravo za sve sudionike! Vidimo se dogodine na Eko Murter 2022. 🙂

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island