Održana akcija čišćenja podmorja u Marini Betina.

Datum objave: 29. svibnja, 2021.

BETINA 29. svibnja 2021. – U organizaciji Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta i Marine Betina te u suradnji s ronilačkim klubovima UPA Rostrum – Split i RK Sv. Roko – Bibinje održana je akcija čišćenja podmorja u Marini Betina.

Akcija čišćenja podmorja u Marini Betina okupila je preko 20 ronilaca iz ronilačkih klubova UPA Rostrum – Split i RK Sv. Roko – Bibinje te 10-ak volontera iz Udruge Argonauta i Marine Betina koji su pomagali s kopna, dok je komunalno poduzeće Ježinac d.o.o. sudjelovalo u zbrinjavanju sakupljenog otpada.

U akciji čišćenja, pronađena je znatna količina otpada, a što se sve našlo pod morem rekao nam je predsjednik UPA Rostruma, Ivan Živković:

„Stanje je bilo više-manje očekivano za jednu ACI marinu, većinom smo nalazili dijelove opreme brodova, bilo je dosta i tendi, konopa, pajeta, guma koje su vjerojatno služile kao bokobrani, zatim transportnih kolica i nažalost puno flaša finih pića koje su ljudi očito bili lijeni deponirati u smeće i tako je završilo u moru.“

O samom cilju akcija čišćenja podmorja više je rekla Zdenka Vrgoč iz RK Sv. Roko iz Bibinja:

„Mislim da je cilj svih ovih akcija najviše u tome da osvijestimo ljude koliko puno smeća ima pod morem i koliku to zapravo štetu čini moru, a samim time i svima nama. Također, cilj je osvijestiti našu djecu da se ne ponašaju ovako, već da budu ekološki osviješteni, da čuvaju more i time poboljšaju naš život.“

Direktor Marine Betina, Boris Ninić nije krio zadovoljstvo održanom akcijom čišćenja te je najavio kako bi od sada ove akcije mogle postati i tradicionalne:

„Akcija je prošla odlično te se zahvaljujem od srca svim sudionicima. Skupili smo dosta smeća te se nadam da će ovo postati tradicionalne akcije čišćenja u Marini Betina.“

Iz Udruge Argonauta najavljuju kako će se i ovo ljeto nastaviti s organiziranjem akcija čišćenja podmorja duž Jadrana, a u suradnji s brojnim ronilačkim klubovima iz Hrvatske te se zahvaljuju svim volonterima na svom doprinosu u zaštiti onog od čega živimo i što svi uživamo – našeg Jadranskog mora!

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island