Argonauta i Murter dobili su veselog vrtlara.

Datum objave: 11. lipnja, 2021.

Udruga Argonauta zajedno s Općinom Murter-Kornati i ostalim lokalnim i regionalnim dionicima (Muzej grada Šibenika, Poljoprivredna zadruga Murter-Kornati, Turistička zajednica Murter-Kornati, Komunalno poduzeće Murtela, udruga Latinsko idro itd.) još od davne 2010. godine provodi različite programe, projekte i aktivnosti  kojima se arheološko nalazište Colentum transformiralo u arheološki park, koji nudi zanimljive sadržaje posjetiteljima, kao što su belvedere kućica na drvu, drvena instagram ljuljačka Murter<3 #colentum, spomenik volonterstvu, arheološka plaža i slično.

Jedan od programa koji doprinosi valorizaciji Colentuma i drugih javnih prostora u Murteru su i programi Javnih radova kojima uz pomoć aktivnih mjera zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Argonauta provodi javno korisne aktivnosti u skladu s registriranim djelatnostima udruge.

Prostor arheološkog parka postaje sve širi te smo razmišljali da bi bilo korisno zaposliti osobu koja bi mogla osigurati svojim radom da cjelokupan prostor ostane čist i pristupačan posjetiteljima .

Također bivša vojna zona na brdu Raduč, javni je prostor koji posjetitelji šve više posjećuju radi predivnog pogleda na cijeli murterski arhipelag. To je velik prostor kojeg treba održavati čistim i održavti raslinje (stabla i grmlje) koliko toliko kultiviranim.

Tako se u sklopu ovogodišnjeg programa Javnog rada kojeg smo nazvali Veseli vrtlar našem  timu pridružio Stipe Markov, 50-godišnji Murterin zanimljivog životopisa.

Stipe, mještanima Murtera poznatiji kao Betmen, branitelj je domovinskog rata, vatrogasac, bivši ugostitelj i dobrovoljni darivatelj krvi koju je do sada dao preko 70 puta!

 „Prijavio sam se jer nisam imao preveliki izbor. Do sada sam preko ljeta radio kao vatrogasac, no stjecajem okolnosti, vatrogasna postrojba u Murteru je ukinuta pa sam morao naći zamjenu.“, kaže Stipe koji već mjesec dana, između ostalog, čisti javne površine, kosi, podrezuje i obrađuje krošnje borova i čempresa na Raduču kako bi izgledale kultivirano i uredno. Također pomaže i Argonautinim međunarodnim volonterima u uređenju javnog vrta smještenog iza ambulante.

Kaže da nije previše fizički naporan posao, a u njemu mu pomaže i iskustvo koje je stekao na održavanju kampa na Slanici kada je radio sličan posao.

Uz to što je spretan s vrtlarskim alatima, Stipe ima i vrlo zanimljiv hobi. Naime, u slobodno vrijeme on rezbari drvo masline i od njega radi različite figure i posude, najčešće prijateljima za poklone. „Maslinu volim obrađivati jer je jako zahvalno drvo. Pogotovo onaj dio do korijena“, kaže Stipe, zvani Betmen, kojega smo jednostavno morali pitati od kuda mu taj zanimljivi nadimak.

„U vrijeme rata sam ga dobio od svog nadređenog koji me nakon pada sa suhozida u kojem sam natukao rebra, koljeno i rame posjetio u bolnicu i pitao „Što je Betmene, letio si noćas?“ Od tada se promijenilo i moje kodno ime u Betmen, a kada sam došao kući, svi su me nastavili zvati Betmen, kupovali mi šalice, pepeljare i majice na Betmena i tako je to ostalo do danas“, govori nam Stipe.

I Općina Murter-Kornati je podržala ovaj program te je Stipi osigurala materijale i alate za rad kojim se smanjila nezaposlenost u OMK, a povećala briga za zelene i javne površine u režiji ovog simpatičnog i vrijednog čovjeka.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island