PRVA“EKO-SRIJEDA”.

Datum objave: 7. srpnja, 2021.

Argonautin ljetni edukativni program započeo je 7. srpnja u Caffe baru Lantana u uvali Čigrađa, prvom (od planiranih osam) Eko srijedom. Glavna tema ovih radionica bit će ljepota Murtera, njegove kulturne i prirodne posebnosti  te kreativni načini održavanja ovog mjesta čistim i očuvanim. Cilj ove serije radionica koje će se održavati svaku srijedu kroz srpanj i kolovoz  je djeci prenijeti  važnost života u  čistom okolišu poštujući  biološku raznolikost. Kako? Kroz male kreacije i izrade predmeta koje uključuju recikliranje otpadnog materijala!

Prvu radionicu započeli smo igrom u kojoj su se djeca predstavila bacajući loptu redom. Nakon ovog malog zagrijavanja, Suzana je djeci pokazala nekoliko brodova na pristaništu, objašnjavajući da Murter ima bogatu tradiciju prekrasnih drvenih brodova s ​​velikim jedrima. Također im je napomenula da neki brodovi mogu zagađivati ​​more i da predstavljaju opasnost za morski ekosustav, dok drugi brodovi imaju ulogu čisititi more, a ana nama je kako ćemo odlučiti ih koristiti.

Nakon objašnjenja, djeca su zamoljena da sami naprave male brodove od  prirodnih, recikliranih materijala. Volonterka Costanza im je pokazala i vodila ih kroz proces izrađivanja vlastitog broda, oslikvajući jedro od papira i slažući različite dijelove.

Na kraju radionice tri su se mala sudionika ponudila da daju svoj brod u zamjenu za medalju koju je slikala Costanza. A njihovi brodovi će na kraju ljeta naći svoje mjesto na izložbi radova koje ćemo cijelo ljeto skupljati na našim radionicama.

Ova se aktivnost se provodila u sklopu kalendara Društvenog centra Jedro. Projekt Jedro financiran je iz Europskog socijalnog fonda (85%) i bespovratnih sredstava osiguranih iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) ukupne vrijednosti 1.999.243,34 kuna

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island