Provedeno 5 akcija čišćenja podmorja u kampanji “Zajedno za čišći Jadran”.

Piše: Sanja Kovačev — 27. srpnja, 2021.

Prošlog vikenda održano je čak pet akcija čišćenja podmorja u sklopu kampanje „Zajedno za čišći Jadran“ koju financira tvrtka Procter and Gamble, a organizira udruga Argonauta u suradnji s ronilačkim klubovima diljem Jadrana. Više od sto sudionika akcija, ronioca, volontera na moru i kopnu, članova udruga, komunalnih djelatnika i pojedinaca podržalo je akcije čišćenja i očistilo podmorje Jadrana za oko 20 kubika otpada!

S akcijom je prvo krenula udruga Koga briga.. iz Rijeke, čiji su članovi čistili podmorje uvale Preluk između Rijeke i Opatije, a u akciji je prikupljeno oko 3 kubika raznog otpada. Zatim, akciji se pridružilo Ronilački klub Dubrovnik čiji su članovi čistili podmorje na dvije lokacije, na plažama Solitudo i Madrač, na kojima je prikupljeno oko 50 vreća otpada iz mora. Ekološko ronilački klub Korčula čistio je podmorje luke Uš. Prošle godine na ovoj lokaciji je prikupljeno oko 20 kubika otpada u istoj kampanji, a ove godine oko 4 kubika otpada na istoj lokaciji, što nam govori o tome da se osviještenost o smanjenju zagađenja mora ipak povećava, s obzirom da se u moru većinom nalazi stari otpad, a novog je sve manje.

U subotu je podmorje čišćeno i na starom trajektnom pristaništu kod Paškog mosta, gdje je Ronilački klub Sv. Roko iz Bibinja proveo akciju u kojoj je sakupljeno oko 7,5 kubika otpada. Ronioci kluba Sv. Roko kažu kako je stanje podmorja na ovoj lokaciji izuzetno loše, a u akciji je prikupljan uglavnom krupni otpad kojeg je na ovoj lokaciji puno.

Kampanja „Zajedno za čišći Jadran“ nastavila se i u nedjelju, kada su članovi Powerlifting kluba i Ronilačkog kluba Roniti se mora iz Šibenika čistili podmorje otoka Krapnja, a u pomoć su priskočili i članovi Ekološke udruge Brodarica- Krapanj, TZ Brodarica- Krapanj te DVD Brodarica-Krapanj. U akciji je prikupljeno oko 100 vreća otpada iz mora te nešto krupnog otpada, a potreba za budućim akcijama na ovoj lokaciji je velika.

Lokalna komunalna poduzeća pomogla su u zbrinjavanju prikupljenog otpada: Čistoća Dubrovnik, Čistoća Pag, Čistoća Rijeka, KTD Hober iz Korčule te Zeleni grad Šibenik, a akciju su podržali i brojni volonteri na moru i kopnu koji su pomagali u prihvatu otpada iz mora.

Svake godine šokirani smo količinom otpada koju ronioci izvade s morskog dna, a upravo takve slike daju nam poticaj za nove aktivnosti, kako na planu organizacije novih akcija čišćenja podmorja, tako i rad na edukaciji, posebno djece i mladih u svrhu prevencije onečišćenja mora i obala. Posebno nam je drago vidjeti da su u akcijama čišćenja sudjelovali i mlađi članovi ronilačkih klubova, jer vjerujemo da sudjelovanje u ovakvim akcijama uvelike pomaže osvještavanju problema zagađenosti mora.

Udruga Argonauta iznimno je zahvalna klubovima na odazivu sudjelovanja u kampanji „Zajedno za čišći Jadran“, odličnoj suradnji i na organizaciji akcija čišćenja podmorja. Održane akcije poprimile su ove godine i humanitarnu notu, s obzirom da je dio donacija namijenjen provedbi akcija prenamijenjen za nabavu vozila za osobe s invaliditetom te nabavu egzoskeleta za pomoć slabo pokretnim osobama.

Druženje i dobru suradnju s ronilačkim klubovima nastavljamo krajem kolovoza, kada će svi ronilački klubovi i udruge koji su sudjelovali u prvom ciklusu akcija čišćenja podmorja posjetiti Murter i Kornate. Uz akcije čišćenja na otoku Murteru u organizaciji udruge Argonauta i Ronilačkog kluba „Murter- Kornati“, za vikend u sklopu kampanje „Zajedno za čišći Jadran“ priprema se i „Festival moru“, edukativno – informativno događanje koje će obuhvatiti različite sadržaje na temu zaštite mora i morskog svijeta.

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka